EURO 2024 | Dan koji smo svi čekali: Pred nama su dva sudara titana i rapsodija fudbala

1
M. F.
EURO 2024 | Dan koji smo svi čekali: Pred nama su dva sudara titana i rapsodija fudbala
Foto: UEFA / Najava utakmica

Tačno tri sedmice od početka prvenstva, u petak, 5. jula, odigravaju se prve utakmice četvrtfinala Eura 2024. 

Danas su pred nama dva klasika europskog fudbala u kojima se sastaju četiri ekipe koje su došle na ovo Europsko prvenstvo pretendujući na trofej. 

Od 18 sati, u Stuttgartu se sastaju dvije reprezentacije koje su u dosadašnjem toku prvenstva pokazale najviše. Na MHP Areni će snage odmjeriti domaćin Njemačka i fenomenalna Španija. Nijemci su sigurno pred početak prvenstva očekivali da će pred svojim navijačima proslaviti osvajanje prvenstva. Ipak, voljom ždrijeba, vrlo lako mogu svoj pohod završiti već u četvrt-finalu.

Čedo Jovanović objavio staru fotografiju i poručio: 'Bruke ljudske, niste vi Srbi dostojni Kozare'

Čedo Jovanović objavio staru fotografiju i poručio: 'Bruke ljudske, niste vi Srbi dostojni Kozare'

Na megdan im dolazi reprezentacija za koju se mnogi slažu da je u dosadašnjem toku prvenstva pokazala najviše. Crvena furija je protutnjala kroz grupu B sa maksimalnih 9 bodova, slavivši protiv Italije, Hrvatske i Albanije. U četvrtfinalu su se sastali sa najprijatnijim iznenađenjem prvenstva, Gruzijom, i jednako lako se plasirali u četvrtfinale pobjedom od 4:1.

Njemačka je grupu A prošla sa dvije pobjede i remijem. Pokazali su raskošni talenat i slavili protiv Škotske i Mađarske, ali se nisu proslavili na prvoj ozbiljnijoj prepreci. Švicarska je vrlo lako mogla do pobjede, a domaćini prvenstva mogu biti zadovoljni sa izborenim bodom. U osmini finala im je protivnik Danska. Njemačka nije pokazala dominaciju u tom susretu i uz pomoć VAR-a i dosta sreće, su teškom mukom došli do pozitivnog rezultata. 

U susret četvrt-finala ulaze u ulozi blagog autsajdera, ali daleko od toga da su otpisani.

EURO 2024 | Mersad Selimbegović: "Nijemci nemaju velike šanse protiv Španije, oni su svjesni toga"

EURO 2024 | Mersad Selimbegović: "Nijemci nemaju velike šanse protiv Španije, oni su svjesni toga"

U drugom duelu dana, susret dvije jednako igrački potentne reprezentacije. Uprkos jakim sastavima, ekipe koje se sastaju u Hamburgu od 21 sat nisu opravdale očekivanja u dosadašnjem toku prvenstva.

Volksparkstadion će ugostiti selekcije Francuske i Portugala. Dvije ekipe koje imaju jedne od najjačih napadačkih opcija na cijelom svijetu se muče na ovogodišnjem Euru. To se posebno može reći za svjetske viceprvake, Francusku. Gotovo nevjerovatno zvuči da Trikolori do sada nisu uspjeli postići gol iz igre. Do četvrtfinala su stigli zahvaljujući dva autogola te jednom penalu. 

Ono što krasi Francusku na ovom prvenstvu je fenomenalna odbraba predvođena izvrsnim golmanom Milana, Mikeom Maignanom. Francuzi su na cijelom prvenstvu do sada primili svega jedan pogodak. 

Njihovi večerašnji rivali su puno teže nego je bilo očekivano slavili protiv Slovenije i izborili plasman u četvrtfinale. Portugal je do trijumfa došao tek nakon boljeg izvođenja penala, a bili su i vrlo blizu ispadanja sa Eura, kada je Šeško u 115. minuti izašao sam pred njihovog golmana. Ipak, i u selekciji Portugala se golman pokazao kao najsvijetlija tačka. Costa je blistao u osmini finala i sa svoje tri odbrane u penal seriji odveo Ronalda i društvo u narednu fazu prvenstva gdje će imati priliku da dokažu svoj kvalitet protiv izuzetno snažnog rivala.

Kada pogledamo kakvim sastavima oba tima raspolažu, možemo očekivati fenomenalnu utakmicu uprkos neuvjerljivim rezultatima na startu prvenstva.

Petak, 5. juli

18:00 Španija - Njemačka

21:00 Portugal - Francuska

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije