Elvir Bolić za Radiosarajevo.ba: Loši rezultati reprezentacije nisu slučajni, problem je u sistemu

5
A. Vatreš
Elvir Bolić za Radiosarajevo.ba: Loši rezultati reprezentacije nisu slučajni, problem je u sistemu
Foto: Screenshot / Elvir Bolić

Nakon još jednih neuspješnih kvalifikacija, drugih najgorih u historiji fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, s razlogom se postavlja pitanje šta i kako dalje.

Bh. reprezentativni fudbal odavno nije bio u goroj poziciji, što potvrđuju i rezultati u minulim kvalifikacijama za EURO 2024, koje smo okončali tek na petom mjestu svoje grupe (tri pobjede i sedam poraza) iza Portugala, Slovačke, Luksemburga i Islanda.

Iako nam je ostala šansa da odemo na EP breko baraža (igra se u martu), stvari nisu obećavajuće. To smatra i naš legendarni reprezentativac Elvir Bolić (52).

Ministar Dizdar: "Novi napad na povratnike, uz upotrebu vatrenog oružja!"

Ministar Dizdar: "Novi napad na povratnike, uz upotrebu vatrenog oružja!"

"Ne znam da li je ovo najgori tim koji smo imali, ali rezultati tako pokazuju. Nije uvijek rezultat onakav kakav tim imaš. Međutim, očito je da nešto ne funkcioniše, da skup ovih igrača i selektori koji su se promijenili kroz kvalifikacije nisu uspjeli da naprave nešto. Mislim da ne treba tražiti krivca u jednoj stvari. Sistem jednostavno ne funkcioniše. Nismo bili spremni za smjenu generacija i sve to", rekao je Bolić za portal Radiosarajevo.ba.

Legendarni Bola stoga smatra kako ovi rezultati nisu slučajni, a objasnio je i zbog čega.

Elvir Bolić o slučaju Ahmedhodžić: Ne može igrač sam odlučivati da li će doći na okupljanje

Elvir Bolić o slučaju Ahmedhodžić: Ne može igrač sam odlučivati da li će doći na okupljanje

"Ne pratimo korak za drugima. Vidimo da su zemlje koje su prije 10-15 godina bile u mnogo goroj poziciji sad otišle na veliko takmičenje, dok mi pravimo sve gore rezultate. Kad pogledate malo rad tih zemalja, infrastrukturu i sve to, bude vam jasno da ništa nije slučajno. Tako ni ovi naši rezultati nisu slučajni. Gledajući način na koji se radilo, to se moglo i očekivati", kazao je Bolić.

Iako je kostur ekipe iz Lige nacija ostao isti, naš tim nije ni sjena tadašnjeg. Kao uzrok toga Bolić vidi više stvari.

"I poslije Peteva smo znali pokazati nešto, odigrati neku dobru partiju, ali jednostavno ne pokazujemo kontinuitet. Ne znam kakva je atmosfera u ekipi, Savezu... Ovi rezultati su puno gori od onoga što mi imamo. Problem nije samo u selektoru, već u samom radu, svemu u i oko reprezentacije. To već pričamo dugi niz godina i nisam optimista da će se stvari promijeniti. Problem je što oni koji bi trebali odlučivati da to bude bolje ne rade na tome", jasan je Bolić.

Imamo li se poslije svega čemu nadati u baražu, pitali smo Bolića.

Elvir Bolić otkrio šta nije valjalo večeras u Zenici i postavio pitanje Mehi Kodri

Elvir Bolić otkrio šta nije valjalo večeras u Zenici i postavio pitanje Mehi Kodri

"Mi se uvijek nadamo čudu. To je u našem mentalitetu, da iz ničega možemo napraviti nešto. Moguće je da se to desi, kada imate dvije utakmice i igrate na eliminaciju, ali... Plasirali smo se u A diviziju Ligu nacija i zanemarili sve ostale probleme. Ako nekim slučajem odemo na EP preko baraža, sve ono što vidimo da ne valja bi onda zaboravili, pričalo bi se o Evropskom prvenstvu... Stvari koje bi trebalo da se rade, ne rade se. Fokusiramo se uvijek na neke rezultate kojih nema. Kad nema rezultata uvijek se nađe neki krivac, a ne radi se na sistemskom radu", dodao je Bolić za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije