Džeko u društvu najboljih fudbalera svijeta: Koliko je briljantan bh. Dijamant

Radiosarajevo.ba
Džeko u društvu najboljih fudbalera svijeta: Koliko je briljantan bh. Dijamant
EPA / Edin Džeko
Edin Džeko, u svojoj domovini poznat pod nadimkom Dijamant, igra zaista briljantno tokom svoje druge sezone u Romi, nakon što je duži vremenski period proveo kao zamjena u redovima Manchester Cityja.

Ovih dana u rubrici „How brilliant is“ na zvaničnoj internet stranici UEFA-e pojavila se i analiza njegove cjelokupne karijere, tokom koje je nastupao za nekoliko klubova, uvijek sa zapaženim učinkom, zbog čega su i na početku ovog osvrta analitičari UEFA.com ustvrdili kako su uvijek znali da je Džeko ogroman potencijal.

U ovoj rubrici prikupljene su izjave gotovo svih Džekinih trenera, odnosno njihovi komentari na njegovu igru, te je tako Manuel Pellegrini, dok je još sjedio na klupi Cityja kazao kako je „Edin ubijedio sam sebe da, kao napadač, ne može dočekati da postigne gol, te da mora svaku utakmicu odigrati 95 minuta možda ne kako bi postigao pogodak, ali svakako kako bi pomogao ekipi“.

Istaknuli su i izjavu njegovog trenutnog trenera Luciana Spallettija, koji je svojevremeno kazao da je Džeko igrač kakvog bi on volio da je mogao trenirati od prvog dana, te da je on prototip odličnog napadača. Posebno je zanimljiv komentar Noela Gallaghera, tekstopisca poznatog benda Oasis i navijača Manchester Cityja, koji je kazao kako je Džeko „krš u fudbalu, ali je sjajan za postizanje pogodaka“.

Pored toga navode se i komentari Miroslava Ćire Blaževića, Mehmeda Baždarevica, kao i Jiřía Plíšeka, a sve u vezi s njegovim igrama diljem Europe.

U tekstu je opisan i njegov put od Željezničara do današnjeg kluba, uz poseban osvrt na njegove igre u pojedinim klubovima za koje je nastupao, a posebno mjesto u analizi zauzima i njegov angažmanu reprezentaciji Bosne i Hercegovine u kojoj je, ocjenjuje UEFA.com, Džeko jedan od ključnih igrača.

Posebno je zanimljiv dio analize koji govori o manje poznatim detaljima iz Džekine karijere i njegovog privatnog života, kao što je njegovo odrastanje u ratu o kojem je Dijamant jednom svjedočio ili sposobnostima da govori više svjetskih jezika zbog različitih država u kojim je nastupa.

Navodi se i to kako su njegove veze s domovinom izuzetno jake, kao i njegova izjava da će se kada završi s profesionalnom karijerom sigurno vratiti kući u Bosnu i Hercegovinu, a posebno je simpatična priča o tome kako je u Željezničaru zaradio nadimak „Kloc“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije