Džeko govorio o reprezentaciji i baražu: Nadam se da će biti treća sreća

Radiosarajevo.ba
Džeko govorio o reprezentaciji i baražu: Nadam se da će biti treća sreća
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Edin Džeko

Edin Džeko je danas u velikom intervjuu za UEFA-u govorio o reprezentaciji Bosne i Hercegovine, iza koje su loše kvalifikacije, ali će Zmajevi u martu kroz baraž imati priliku da izbore plasman na Evropsko prvenstvo.

Tu priliku su Zmajevi dobili zahvaljujući dobrim igrama u Ligi nacija, u kojoj su u Ligi B završili na prvom mjestu. Tako će igrati baraž na Bilinom polju, gdje će prvo u polufinalu dočekati Sjevernu Irsku.

“Da krenemo od lige nacija, koja je bila mnogo uspješnija od kvalifikacija za EP. Sigurno da ti dobri nastupi u Ligi nacija su nam dali još jednu priliku da odemo na Euro kroz baraž. Iako nismo najbolje kvalifikacije, koje nismo odigrlai kako smo željeli, ta šansa postoji i nadam se da ćemo je iskoristiti“. rekao je Džeko na početku.

Zatim je Dijamant govori oo novom selektoru Dušanu Bajeviću.

“Sigurno da smo dobili jednog selektora koji ima jako dosta iskustva i dosta toga iza sebe. SIgurno nam može donijeti dosta toga pozitivnog i prije svega mi igrači znamo šta nas očekuje u ovim martovskim utakmicama. Mislim da ne treba neka dodatna motivacija za sve nas. Selektor već sada priprema sve što je potrebno za te, nadamo se, dvije utakmice, s obzirom da je prva polufinalna… Moramo biti spremni za dvije utakmice i to je cilj, naravno. Selektor je krenuo s upoznavanjem igrača i očekujemo da svi budu spremni”, ističe napadač Rome i naše reprezentacije.

Džeko smatra da nikakva dodatna motivacija nije potrebna niti jednom fudbaleru. Odlazak na Euro je dovoljan…

“Kao što sam već rekao, motivacija dodatna ne treba. Šta treba bolje od Evropskog prvenstva? Vjerujem da svi igrači zajedno sa selektorom, koji želi da da sve od sebe da odvede reprezentaciju na prvenstvo na kojem nikad nismo bili, će dati sve od sebe.”

Bit će ovo treći pokušaj Zmajeva da kroz baraž izbore Evropsko prvenstvo, a svi se nadamo da će se desiti ona čuvena “treća sreća”.

“Kažu treća sreća. Ja se nadam da će to biti na našoj strani. U ta prva dva puta nismo imali baš ni najlakšeg protivnika. Nismo imali sreće sa žrijebom. Dva puta smo dobili Portugal, koji je jedna velesila za nas, ali ja generalno ne volim da se previše vraćam unazad. Imamo tu priliku pred našim navijačima i moramo dati sve od sebe. Vjerujem u Evropsko prvenstvo.”

Kao što je Edin rekao, Bosna i Hercegovina se nikada nije plasirala na Evropsko prvenstvo, pa bi samim tim i za nejga to bio prvi put da se nađe na ovom takmičenju.

“Bilo bi to prvo Evropsko prvenstvo za BiH, nije mala to stvar, a i meni kao igraču bi to značilo mnogo. Svi mi sanjamo da igramo na velikim takmičenjima sa svojom reprezentacijom. Poslije Svjetskog prvenstva u Brazilu, ovo bi na neki način za mene bila i kruna karijere u reprezentaciji”, rekao je Džeko.

Zmajevi će u prvoj utakmici baraža igrati sa Sjevernom Irskom 26. marta.

“Ljudi će reći ‘dobili smo ih dva puta, to će biti lagano’. Nema laganih utakmica, kao što nisu bile ni te utakmice u Ligi nacija, pogotovo ona u gostima. Nismo tu odigrali najbolju utakmicu, ali sigurno smo bili kompaktni i dali maksimum. Jedino tako, uz zalaganje svih nas, koji će dati maksimum svojih mogućnosti, možemo doći do rezultata.”

Istakao je Džeko i kako je već navikao da se od njega puno očekuje, pošto je napadač.

“Očekuje se od nas napadača uvijek to, ti golovi, da se nešto napravi prema naprijed… Na to sam već navikao. Na taj pritisak… Ispunjava me to kada dajem golove i nadam se da ću u narednim utakmicama opet odigrati najbolje što mogu i da ću pomoći reprezentaciji da ispuni ciljeve”, nastavio je Edin.

Kompletan intervju Dijamanta pogledajte u prilogu ili na OVOM LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije