Dramatična završnica: Nigerija prvi finalista Afričkog kupa nacija

0
Radiosarajevo.ba
Dramatična završnica: Nigerija prvi finalista Afričkog kupa nacija
Foto: EPA / Reprezentacija Nigerije

Odigrana je prva polufinalna utakmica Afričkog kupa nacija između Nigerije i Južne Afrike, a rezultat utakmice nakon regularnih 90 minuta bio je 1:1, a prolazak u finale osigurala je Nigerija nakon boljeg izvođenja penala.

Nigerija je u prethodnoj utakmici savladala Angolu minimalnom pobjedom, dok je Južna Afrika nakon penala pobijedila Zelenortsku Republiku.

Reprezentativci Južne Afrike imali su nešto veći posjed tokom utakmice, koja je bila dosta izjednačena. Prvi gol na utakmici postignut je u 67. minuti, kada je Troost-Ekong bio siguran realizator jedanaesterca.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Navijači igrači Nigerije u 85. minuti su mislili da je sve riješeno jer su golom napadača Napolija, Victora Osimhena, poveli sa 2:0, ali ipak nakon VAR provjere ispostavilo se da je slavlje bilo uzaludno jer je gol poništen.

Da stvar bude gora za reprezentativce Nigerije, nakon neoprezne reakcije Alhassana Yusufa glavni sudija u 89. minuti susreta dosudio je jedanaesterac za Južnu Afriku, a siguran izvođač bio je Teboho Mokoena.

[twitter]https://twitter.com/centregoals/status/1755318326287343850[/twitter]

Sudijska nadoknada od šest minuta nije donijela promjenu rezultata što je značilo da će se pitanje pobjednika rješavati u produžecima ili penalima.

Prvi produžetak je prošao bez promjene rezultata, ali je u drugom produžetku bilo mnogo više uzbuđenja. U 114. minuti ponovo VAR provjera, ovaj put se provjeravao potencijalni jedanaestarac za Nigeriju koji na kraju nije dosuđen, ali je Grant Kekana, reprezentativac Južne Afrike dobio direktan crveni karton. Do kraja ipak nije bilo promjene rezultata i pristupilo se izvođenju jedanaesteraca.

Nigerijski reprezentativci su se bolje snašli u izvođenju penala i slavili su pobjedu ukupnim rezultatom 5:3, a pobjedonosni penal realizovao je Kelechi Iheanacho.

Nigerija će u finalu čekati pobjednika drugog polufinala u kojem se sastaju domaćin Obala Slonovače i DR Kongo, javlja scsport.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije