UEFA povećala budžet: Pogledajte koliko će klubovi zarađivati u narednoj sezoni Lige prvaka

0
Radiosarajevo.ba
UEFA povećala budžet: Pogledajte koliko će klubovi zarađivati u narednoj sezoni Lige prvaka
Foto: EPA - EFE / Ilustracija / Liga prvaka

Krovna europska nogometna organizacija (UEFA) će od sljedeće sezone Lige prvaka promijeniti format ovog takmičenja, a s novim formatom stižu i bolje nagrade za učesnike.

Poznato je da se od sezone 2024/25 ukida grupna faza te povećava broj učesnika. Umjesto dosadašnjih osam grupa po četiri ekipe (32 učesnika), sada će se igrati 'prava' liga s 36 klubova, od kojih će svaki odigrati po osam mečeva. 

Zajedno s promjenom u formatu, UEFA je povećala i nagrade. Dosadašnji budžet od 2 milijarde eura će sada iznositi 2.5 milijarde eura. Osim toga, mijenja se i struktura - više novca će se dijeliti među učesnicima glavnog takmičenja. 

Europski velikani u utrci za perspektivnog napadača: Arsenal, Milan i Juventus glavni kandidati

Europski velikani u utrci za perspektivnog napadača: Arsenal, Milan i Juventus glavni kandidati

Umjesto dosadašnjih 15.6 miliona eura (31.2 miliona KM) za kvalifikaciju u glavni dio, sada će klubovi dobijati 18.6 miliona eura (37.2 miliona KM). Za plasman u fazu eliminacija klubovi će sada dobijati 11 miliona eura (22 miliona KM). 

Plasman u četvrtfinale nosi nagradu od 12.5 miliona eura (25 miliona KM), u polufinale 15 miliona eura (30 miliona KM), a mjesto u finalu donosi 20 miliona eura (40 miliona KM). Ekipa koja osvoji trofej osvaja 25 miliona eura (50 miliona KM). Osim toga, dijelit će se i ukupni novac od prihoda, ali to će se odrediti tek po završetku sezone u maju 2025. godine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije