Donio odluku: Arsene Wenger napušta Arsenal na kraju sezone

K. S.
Donio odluku: Arsene Wenger napušta Arsenal na kraju sezone
/ Twitter
Trener Arsenala, Francuz Arsene Wenger napustit će ovaj londonski klub nakon 22 godine vođenja.

On je u 22 godine osvojio 10 velikih trofeja i predvodio je klub u više od 800 utakmica u Premier Ligi.

Francuz će napustiti klub jednu godinu prije nego li mu istekne ugovor. Topnici su šesti na tabeli i izgubili su bilo kakvu šansu da uđu u top 4 kluba u Premier Ligi i tako izbore Ligu prvaka, piše BBC Sport.

Jedinu šansu da uđu u Ligu prvaka iduće sezone je da osvoje Europa Ligu.

Arsene Wenger (68), stigao je u Arsenal 1. oktobra 1996. godine i do sada je vodio klub u 823 utakmice. Osvojio je tri titule prvaka Engleske i sedam FA Kupova, od čega je duple titule osvajao 1998. i 2002. godine.

Arsenal je 2004. godine zadnji put bio prvak Engleske kada je u cijeloj sezoni ostao neporažen.

Od tada je klub počeo nazadovati, prodavajući velika imena kao što su bili Patrick Viera, Thierry Henry, Robin Van Persie, dok su dovođeni igrači lošije kvalitete i često neiskusni.

U međuvremenu neki, do tada slabiji klubovi poput Chelsea i Manchester Cityja počeli su jačati pod utjecajem krupnog kapitala. Također, Tottenham i Liverpool posljednjih sezona premašili su Arsenal kvalitetom igračkog kadra i rezultatima na terenu.

Godinama su navijači Arsenala tražili odlazak Wengera, ali je on imao neupitnu podršku Upravnog odbora kluba.

Prije pet dana, Arsenal je izgubio od Newcastle Uniteda rezultatom 2:1, što je bio rekordni 11-ti poraz u sezoni, što je najviše ikada otkako Wenger vodi klub.

Sve to je prelilo čašu i Wenger je uvidio da je došao trenutak da se povuče sa čela kluba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije