Dok Hrvatska slavi: UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a, poznat i razlog

4
Radiosarajevo.ba
Dok Hrvatska slavi: UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a, poznat i razlog
Foto: EPA / Hrvatska i Nizozemska

Hrvatska reprezentacija plasirala su se u finale Lige nacija. Vatreni su slavili protiv Nizozemske i u finalu ih čeka dvoboj protiv boljeg iz susreta Italija – Španjolska.

Vatreni su imali čudesnu podršku navijača. Preko 15 hiljada Hrvata bilo je na stadionu, neki tvrde da se na tribinama našlo 20 hiljada, što bi bilo jedno od najmasovnijih gostovanja u historiji reprezentacije.

Utakmicu je sudio Rumun Istvan Kovacs koji se baš nije svidio Vatrenima i navijačima zbog svojih odluka na utakmici.

Denis Bećirović otputovao u Egipat: U Kairu ga dočekao Ahmed Issa

Denis Bećirović otputovao u Egipat: U Kairu ga dočekao Ahmed Issa

Tako je izazvao reakciju kod hrvatskih navijača koji su mu skandirali: ''Cigane, cigane'', a izgleda da su to pratili iz UEFA-e i HNS bi mogao dobiti kaznu.

''Petnaest hiljada hrvatskih navijača bilo je u Rotterdamu cijeli dan, a dogodilo se tek nekoliko manjih incidenta koji su posljedica alkohola. Razgovarao sam s kolegama iz Rotterdama koji još ne mogu vjerovati kako je moguće da toliko navijača cijeli dan pije i pjeva, a praktično nema niti jednog problema. Kaže mi čovjek da oni petkom i subotom navečer, kad je vrijeme izlazaka, interveniraju na sve moguće strane. Non-stop su neke gužve i neredi.

Ističe kako mu je frapantno da se to može dogoditi, da je toliko ljudi došlo u grad udaljen od Hrvatske gotovo hiljadu i pol kilometara i ponašalo se tako dobro. To je sve sjajno, to mišljenje Nizozemaca dijelim, ujedno zahvaljujemo svima na sjajnom navijanju i podršci, ali ne smijemo zanemariti da je protiv nas pokrenut disciplinski postupak.

Na današnji dan: Zmajevi igrali prvu utakmicu na Svjetskom prvenstvu 2014. godine

Na današnji dan: Zmajevi igrali prvu utakmicu na Svjetskom prvenstvu 2014. godine

Događa nam se u kontinuitetu da navijači koji se na slažu s određenim sudačkim odlukama koriste neprimjerena skandiranja zbog kojih ćemo sigurno biti kažnjeni i ovaj put. Nije uopće toliki problem finanaijska kazna koliko želimo poslati snažnu poruku da kao društvo moramo akceptirati kako tome nema mjesta i da je to neprihvatljivo. Spletom okolnosti ovaj put sudac je iz Rumunije, romska zajednica je jako brojna u toj državi. HNS je preuzeo definicije IHRA-e o osvješćivanju toga problema i prema Židovima i prema Romima, nama je to apsolutno nedopustivo. Takve nam se stvari ne smiju ponavljati, počevši već od finala'', rekao je voditelj odjela za sigurnost HNS-a Jurica Jurjević za Sportske novosti.

Podsjetimo, hrvatski nogometaši su savladali Nizozemce sa 2:4. U drugom meču sastaju se pravi titani europskog fudbala, Španija i Italija. Istini za volju, nijedna ekipa nije ni blizu statusa kojeg su imali kroz svoju historiju. 

Utakmica počinje u četvrtak u 20.45 sati, a možete je gledati u direktnom TV prijenosu na kanalima Arene Sport

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije