PL BiH / Doček fudbalera Sarajeva: "Marš na Drinu" svirao na stadionu u Banjoj Luci

25. 09. 2021. u 19:56:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U 11. kolu m:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine na Gradskom stadionu u Banjoj Luci sastale su se ekipe Borca i Sarajeva.

Međutim, prije početka utakmice s razglasa u Banjoj Luci ponovo je puštena pjesma "Marš na Drinu" a isti prizor mogao se vidjeti i na kraju prošle sezone, na dodjeli šampionskog pehara.

Sporna pjesma napisana je za vrijeme Prvog svjetskog rata, ali se koristila i kasnije tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, naročito kada je u pitanju regija Bosansko Podrinje te istočni dijelovi naše zemlje.

Mnogim stanovnicima BiH ova pjesma budi negativne asocijacije na ratne zločine koji su na počinjeni na tim prostorima, te nije prvi put da se u javnosti vodi rasprava o njenoj upotrebi.

Da li je pjesma "Marš na Drinu" bila zaista "najbolji izbor" muzike za sportsku manifestaciju odnosno utakmicu uprkos činjenici da je korištena tokom agresije na našu zemlju bit će poznato nakon što delegat utakmice Mario Đuran iz Modriče preda svoj izvještaj...


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (16)