Deseti protest 'Srbija protiv nasilja': Građani podržali inspektore koje kritikuje vlast

2
Anadolija
Deseti protest 'Srbija protiv nasilja': Građani podržali inspektore koje kritikuje vlast
Foto: AA / Deseti protest 'Srbija protiv nasilja'

U Beogradu, glavnom gradu Srbije u subotu navečer održan je građanski protest "Srbija protiv nasilja", a na ulicama Beograda okupile su se hiljade građana.

Protest je počeo ispred Doma Skupštine Srbije, nakon čega je povorka krenula do Policijske uprave Beograda uz zaustavljanje ispred Radio-Televizije Srbije. Demonstranti su otišli do Policijske uprave kako bi dali podršku inspektorima Slobodanu Milenkoviću i Dušanu Mitiću iz slučaja Jovanjica i svim, kako su organizatori naveli, časnim policajcima.

Građanski protesti u Srbiji počeli su početkom maja nakon dva masovna ubistva u kojima je smrtno stradalo 19 ljudi, od čega devetoro učenika jedne beogradske osnovne škole.

Španska aviokompanija najavila letove iz Sarajeva za Madrid

Španska aviokompanija najavila letove iz Sarajeva za Madrid

Građani na protestima koje formalno organizuje srbijanska proevropska opozicija traže zaustavljanje promocije nasilja u javnom prostoru, odnosno hitan prekid emitovanja reality programa i emisija koje promovišu nasilje, agresiju i nemoral na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i oduzimanje nacionalne frekvencije privatnim prorežimskim televizijama Pink i Happy koje emituju takav program.

Zahtjeva se i institucionalna odgovornost, odnosno smjene ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i šefa Bezbjednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Građani traže i smjenu rukovodstva Radio-televizije Srbije zbog emitovanja programa koji afirmiše kriminal i nasilje, i zabranu štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu agresiju i nasilje, objavljuju lažne vijesti i krše novinarski kodeks.

Proteste organizuju Moramo - Zajedno, Zeleno-levi front - Ne damo Srbiju, Narodna Stranka, Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka i Pokret slobodnih građana, uz podršku mnogobrojnih građana i aktivista.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije