Đe ba zapelo i koga vi folirate: Kako je baklja postala skuplja od ljudske glave?

Radiosarajevo.ba
Đe ba zapelo i koga vi folirate: Kako je baklja postala skuplja od ljudske glave?
Foto: Dženan Kriještorac / Sarajevo - Željezničar

"Đe ba zapelo" i "Koga ti foliraš". Reakcije bosanskohercegovačke fudbalske javnosti na odluke Disciplinske komisije Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine jučer su otprilike bile jednake nazivu novčanih moneta u legendarnom skeču iz Top liste nadrealista.

I zaista, kada onako zdravorazumski pogledamo donesene odluke zapitamo se da li je možda negdje zapelo i da li nas neko nešto folira?

Zašto?

Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine kaznila je fudbalske klubove Sarajevo i Željezničar sa 12.500 KM, mahom zbog upotrebe pirotehničkih sredstava na derbiju odigranom u 16. kolu na stadionu Asim Ferhatović Hase. Sarajevo sa 8.000 KM, a Željezničar sa 4.500 KM. Na to treba dodati i zamjerku delegata na propuste u organizaciji utakmice. Nikakvih većih incidenata nije bilo.

Kolo nakon toga Sarajevo je gostovalo u Mostaru kod Zrinjskog na stadionu Pod Bijelim brijegom. Zrinjski je na ovom susretu napravio iste propuste kao i gradski rivali. Dakle propusti u organizaciji utakmice i upotreba veće količine pirotehničkih sredstava. Međutim na tom susretu navijači Zrinjskog ubacili su veću količinu tvrdih predmeta u teren, a od jednog takvog nastradao je prvi pomoćnik Husrefa Musemića - Muhamed Džakmić. Pogođen je trener gostiju u glavu i "zaradio" je potres mozga. Zrinjski će zbog ovih propusta igrati jednu utakamicu pred praznim tribinama, a novčana kazna koju Plemići moraju platiti iznosi 5.500 KM.

Sada se mi, onako zdravorazumski, kada sagledamo sve činjenice i pročitamo zbog čega su klubovi kažnjeni, pitamo kako je moguće i po kojim aršinima je kazna za pirotehniku i propuste u organizaciji utakmice na kojoj niko nije stradao 8.000 KM za FK Sarajevo, a kazna za Zrinjski za iste propuste, plus ubacivanje tvrdih predmeta u teren, nakon čega je trener gostujuće ekipe završio s potresom mozga 5.500 KM.

U kaznu uračunata i suspenzija stadiona

Kontaktirali smo i prvog čovjeka Disciplinske komisije Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, Radivoja Lazarevića, a on je istaknuo za Radiosarajevo.ba kako je novčana kazna za Zrinjski manja iz razloga što je Plemićima suspendovan stadion za jednu utakmicu, odnosno utakmica se neće igrati s prisustvom publike. Istaknuto je i to da Disciplinska komsiija ima posebne tabele u kojima se nalazi tačan cjenovnik s obzirom na količinu zapaljenih baklji. Tako nije isto ako se zapali 10, 20, 30, 50 ili više baklji. Rečeno nam je da je u Mostaru zapaljeno oko 30 baklji, a na derbiju su navijači Sarajeva zapalili oko 150 baklji, petardi i druge pirotehnike. Zbog toga je novčana kazna za Sarajevo veća nego za Zrinjski, pojašnjeno je iz FS BiH za Radiosarajevo.ba

S obzirom na to da 17 "koga ti foliraš" vrijedi kao 13, "đe ba zapelo", morat ćemo ih opet zamijeniti za onu najmanju monetu - "daj šta daš". Inače 13 "daj šta daš" vrijedi kao 9.34 "koga ti foliraš". 

Daj šta daš... 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije