Da li će Tušanj od naredne sezone imati dva premijerligaša?

Radiosarajevo.ba
Da li će Tušanj od naredne sezone imati dva premijerligaša?
Foto: Agencije / Stadion Tušanj
Tuzla će naredne sezone imati dva premijerligaša. Slobodi se u Premijer ligi pridružila Sloga iz Siminog Hana, a novi član bosanskohercegovačke fudbalske elite nada se kako će svoje utakmice naredne sezone igrati na stadionu Tušanj.

Kontaktirali smo tim povodom vlasnika stadiona Tušanj, Javnu ustanovu Gradski stadion Tušanj.

"Javna ustanova Gradski stadion Tušanj Tuzla osnovana je na osnovu odluke Gradskog vijeća grada Tuzla. Prilikom osnivanja napravljen je dogovor da prednost korištenja stadiona Tušanj imaju FK Sloboda i AK Sloboda. Čak i priliko organizacije nekih drugih događaja, koji nisu sportski, poput koncerta, traži se saglasnost FK Sloboda. Ukoliko Sloboda izda saglanost, mislimo da neće biti prepreke da Sloga igra na Tušnju", rekli su nam iz JU Gradski stadion Tušanj.

Tragom ove informacije kontaktirali smo Fudbalski klub Sloboda, a predsjednik Senad Mujkanović istaknuo je kako u Slobodi nemaju ništa protiv da Sloga igra svoje utakmice na Tušnju, ali da smatraju da nema tehničkih uvjeta kako bi dijelili stadion.

"Mislim da je to teško izvesti organizaciono iz razloga što je stadion Tušanj građen davno i nema infrastrukturu koja daje neki komfor na terenu. Sva oprema FK Sloboda instalirana je u tri-četiri prostorije koje mi imamo. Prostorija gdje sjede delegati i drugi ljudi, tu su pohranjeni računari i kompletna dokumentacija. Tu je kompletna dokumentacija o timu, računari, comet sistem, sve se koristi iz te kancelarije. Mi bi bukvalno morali to svaki put preseliti kada puštamo drugi klub da igra. Morali bi skloniti arhivu, slike i sve što stoji u tim prostorijama. Problem je samo organizacije, to je isto kao da jednu noć neko spava u vašoj spavaćoj sobi, drugu noć vi.

Sloboda nema pomoćni zemljani stadion i on nam služi za trening i on jedva izdrži same nas. Sada moramo pustiti i juniore da igraju tamo. Sada je vrijeme dobro i moći će da trpi teren sve, ali kada bude snijeg, to bi bio problem veliki kada bi više ekipa igralo na stadionu. Dakle postoje tehnički problemi i mislim da stadion sada ne može odgovoriti potrebama toliko ekipa", rekao je za Radiosarajevo.ba predsjednik Slobode Senad Mujkanović.

Predsjednik Sloge iz Siminog Hana, Azmir Husić smatra kako će se do početka sezone ipak pronaći rješenje kako bi Tušanj naredne sezone ugostio dva premijerligaša.

"Ja iskreno vjerujem da će Sloga svoje utakmice naredne sezone igrati na Tušnju i mi ćemo se potruditi da riješimo sve te tehničke poteškoće koje postoje. Uradit ćemo sve što je potrebno da se pronađe zajedničko rješenje i da koristimo stadion Tušanj naredne sezone. Omladinski pogoni mogu trenirati na plastici. Sloboda igra svoje utakmice na Tušnju i trenira na Tušnju. Mi smo tražili jedan trening pred utakmicu i odigravanje utakmice.

Rekli smo da ćemo biti kompromisni i imati mnogo razumijevanja. Slobodine selekcije ukoliko žele igrati na prirodnoj travi mogu igrati na stadionu u Siminom Hanu. Mi smo svjesni da Sloboda ima prednost. Mi treba da dogovorimo sa Slobodom termin, a vjerujem da će nam i Nogometni savez izaći u susret na žrijebu i da nećemo u isto vrijeme igrati utakmice na Tušnju. Kada su u pitanju sitni detalji, kao ekonomat, mi dolazimo kao gosti, donijet ćemo svoju opremu, lopte i sve što je potrebno za odigravanje utakmice. Imali bi neki mobilni ekonomat. Svjesni smo da će nam stadion koristiti samo za odigravanje utakmica. Iskoristit ćemo neku dodatnu logistiku kako bi mogli biti domaćin u pravom smislu te riječi, a da to ne utječe mnogo na rad FK Sloboda", rekao je Husić za Radiosarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije