Čudesan završetak jedanaesteraca: Odbranio penal i počeo slaviti, a onda uslijedio šok

0
Radiosarajevo.ba
Čudesan završetak jedanaesteraca: Odbranio penal i počeo slaviti, a onda uslijedio šok
Foto: Screenshot/Twitter / Jedanaesterci u prvom pretkolu Konferencijske lige

Nevjerovatan rasplet imala je uzvratna utakmica prvog kola kvalifikacija za Konferencijsku ligu, u kojoj je sjevernoirski Glentoran ugostio maltešku Gziru United i na kraju ispao iz daljeg takmičenja, u raspucavanju udaraca sa 11 metara, u kojem su Maltežani slavili sa 14-13.

Ali, dramatično je bilo i prije "ruleta" penala. Prva utakmica odigrana na Malti završila je rezultatom 2-2, a u 18. minuti je Bobby Burns propustio iskoristiti kazneni udarac za domaću ekipu. Gzira je u 67. minuti povela pogotkom Macule, da bi se u 13. minuti sudijske nadoknade Burns iskupio za neiskorišteni kazneni udarac te postigao pogodak kojim je poslao utakmicu u dodatnih 30 minuta, piše Jutarnji.hr.

Pogodaka u produžetku nije bilo pa se pristupilo izvođenju udaraca s 11 metara. Nakon što su se izredala sva desetorica igrača, a potom svoje udarce s bijele tačke izveli i golmani, odluke o pobjedniku nije bilo, jer je rezultat bio 11-11.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Gzira je imala prednost, jer su njeni igrači stalno bili ti koji su prvi izvodili udarce i stalno pod pritisak stavljali protivnike. Tako je Wilkinson, koji je bio precizan u prvoj seriji, pogodio i za vodstvo Maltežana 12-11. Ponovo je na red došao Jay Donnelly koji je u prvoj seriji pucao za Glentoran.

U 12. seriji je golman Gzire David Cassar pogodio u koju će stranu pucati domaći napadač i odbranio je njegov udarac te pohrlio u zagrljaj svojim suigračima. Ali, nije primijetio da je lopta, zbog rotacije koju je dobila, nastavila svoj put prema mreži i prešla gol crtu, tako da ni nakon 12 izvedenih penala nismo dobili pobjednika.

Ipak, u 14. seriji Cassar je odbranio udarac Leona Boyda i time Gziri osigurao plasman u drugo kolo kvalifikacija u kojem će malteška ekipa igrati protiv luksemburškog Dudelangea.

Inače, bila je to najduža serija penala u historiji UEFA-inih takmičenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije