Crni dani pred katalonskim gigantom: Barcelona na rubu Bankrota?

0
Radiosarajevo.ba
Crni dani pred katalonskim gigantom: Barcelona na rubu Bankrota?
Foto: AA / Joan Laporta

Plasmanom u četvrtfinale Lige prvaka Barcelona je zaradila 50 miliona eura Uefinog nagradnog novca, drugi značajan dio zgrabit će iz televizijskog "poola" te od prodaje suvenira i ulaznica, ali na kraju financijske godine svejedno će prijaviti rekordno visok dug, piše ESPN. Prema konzervativnim procjenama, kultni klub zaronio je ispod površine na dubinu od 2,7 milijardi eura, dok slobodniji ekonomisti vjeruju da je dug "blaugrane" dosegnuo već tri milijarde eura.

"Barcin menadžment kroz historiju bio je vrlo loš. U sezoni kada je prodao Neymara za rekordna 222 milijuna eura, klub je prijavio profit od 32 milijuna eura, što znači da je već bio opterećen čudovišno velikim dugom. U svakoj drugoj kompaniji profit od samo 30-ak milijuna eura, pored tako astronomskog prihoda, bio bi dovoljan razlog za trenutačni otkaz", objašnjava Jaume Roures, saveznik Joana Laporte u njegovoj predsjedničkoj kampanji prije tri godine.

Roures je otkupio i u međuvremenu prodao 24,5 posto klupske medijske kuće Barca Studios, čije je buduće prihode Laporta na startu mandata prepustio investitorima, kako bi zatvarao naslijeđene dugove.

Željka Cvijanović uputila inicijativu za razrješenje Fatiha Kola s mjesta počasnog konzula u Panami

Željka Cvijanović uputila inicijativu za razrješenje Fatiha Kola s mjesta počasnog konzula u Panami

Zaduženja, zaduženja...

U svojoj prvoj punoj predsjedničkoj godini Laporta je Barceloni donio La Ligu, i činilo se da njegov kreditni plan funkcionira, ali nakon rezultatskog fijaska ove sezone, dugovi su ponovno u prvom planu. Barcelona će još izvjesno vrijeme obnavljati Camp Nou - s 99 hiljada mjesta najveću nogometnu arenu u Europi - ali usput mora servisirati troškove skupe momčadi, kako ne bi izgubila Real Madrid iz vida.

Na povratku u klub Laporta je donio nekoliko riskantnih poteza. Podigao je kredit od 600 milijuna eura kod Goldman Sachsa kako bi produžio otplatu duga. Također je odabrao "palancas", poslovnu praksu prodaje budućih prihoda, koja je donijela 1,1 milijardu eura tokom dvije godine, ali je veći dio tog novca usmjerio u izgradnju nove momčadi. Na transfere poput Roberta Lewandowskog, Raphinhe i Julesa Koundea potrošeno je najmanje 150 milijuna eura.

Teško se štedi

Prve dvije godine je klub preživio relativno bezbolno, trošeći do 600 milijuna eura godišnje na plate prvog tima. Međutim, sada se bliže rokovi kada bankari traže povrat novca uz visoke kamate. To znači da će predsjednik prvog tima morati ograničiti troškove na 200 milijuna eura godišnje. To je iznos koji će Realov predsjednik Florentino Perez dati Kylianu Mbappéu samo za potpis i godišnje rate ugovora, prenosi Jutarnji.

Barcelona se nalazi na rubu finansijske provalije i prijeti joj bankrot?

Barcelona se nalazi na rubu finansijske provalije i prijeti joj bankrot?

"Situacija je danas gora nego 2021. godine. Unaprijed smo prodali veliki dio prihoda, sezona je bila loša u rezultatskom smislu, a financijske obveze kluba sve su veće. Prije tri godine smo mislili da smo izbjegli bankrot, ali sada se čini da smo ga samo odgodili," komentira Marc Ciria, poduzetnik koji već ističe kandidaturu za sljedeće predsjedničke izbore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije