Conte pojasnio zašto strastveno trči i viče pored terena

Anadolija
Conte pojasnio zašto strastveno trči i viče pored terena
Nakon pobjede nad gradskim rivalom West Hamom u prvom kolu, Conte je sa tri brze izmjene, kakve su karakteristične za odbojku više nego fudbal, uspio i proteklog vikenda preokrenuti rezultat i slaviti pobjedu i u gostima kod Watforda.

Italijanski fudbalski stručnjak na klupi londonskog fudbalskog velikana Antonio Conte već nakon dvije utakmice u Premijer ligi osvojio je srca navijača Chelsea, ali i simpatije šire sportske javnosti, kako zbog neospornog fudbalskog znanja, tako menadžerskom filozofijom zasnovanom na strastvenom i energičnom trčanju pored linije terena i stalnom komunikaciji sa igračima u igri, javlja Anadolu Agency (AA).

U intervjuu za službeni portal londonskog kluba je pojasnio zašto toliko energično trči i viče na igrače od prvog do posljednjeg sudijskog zvižduka na meču.

“Uglavnom igram zajedno sa svojim timom. Uvijek se trudim da ukažem igračima na pravi pas ili poziciju. Važno je to kada se igra na jednoj strani i ukaže se prilika da se lopta prebaci na drugi dio terena. Važno je to vikanje na igrače, evo sad smo pred kraj meča igrali u zahtjevnoj formaciji 4-2-4 i morao sam vikati kako bi krilne igrače držao na oprezu. Veoma je važno pružati podršku igračima“, kazao je Conte i dodao da se nada da ga glasnice neće izdati tokom sezone.

Ističući da po završetku meča osjeća umor kao i njegovi igrači, italijanski strateg Conte tvrdi da je važno pratiti koncepciju igre i ukazivati igračima na pozicioniranje na terenu, a ne samo pratiti igru na dijelu terena na kojem se u datom trenutku nalazi lopta.

Navijači londonskih “plavaca“ cijene i to što Conte nakon meča uđe na teren i svakom igrači ponaosob priđe i čestita mu na pokazanoj igri, a sam Conte je pojasnio da mu je to iskustvo ostalo još iz igračke karijere jer smatra da trener mora osjetiti pravi moment kada je igraču potrebna podrška i zagrljaj, a kada pritisak i ukor.

“Također smatram da je važno da je atmosfera u timu pozitivna i da im sa klupe damo 110 posto podrške svakodnevno. Od igrača tražim isto to. Dobri odnosi su važni i preferiram istinu, a ne laži u timu. Na kraju meča morate igračima pogledati u oči“, rekao je Conte.

Diego Costa je u oba Chelseaova meča bio čovjek odluke i svojim golovima donio je pobjede londonskom timu, a Conte od njega zahtijeva da na terenu izbjegava konfliktne situacije i usredotoči se na golgeterski posao.

“Ne razumijem igrače, menadžere i medije koji govore loše o Costi. On mora ostati skoncentrisan u igri jer je za mene igra i forma najvažniji faktor“, istakao je Conte.

Novi trener Chelsea Conte dalje je istakao da su uvodne dvije pobjede na početku sezone odličan način da se podigne euforija u i oko kluba i zaborave razočarenja koja su preživljena tokom prošle sezone. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije