Cityju bi mogli oduzeti i titulu iz 2014. godine!

Radiosarajevo.ba
Cityju bi mogli oduzeti i titulu iz 2014. godine!
Foto: EPA-EFE / Stadion Cityja

UEFA je izbacila Manchester City iz Europe za iduće dvije sezone, a uz to je engleski klub udarila po džepu te će morati platiti 30 miliona eura kazne. Ipak, engleski mediji javljaju da im najgore tek slijedi.

Naime, City je prekršio i pravila Premiershipa lažiranjem financijskih izvještaja od 2012. do 2016. godine, kad je klub na pojačanja potrošio 700 miliona eura.

Telegraph piše da Cityju prijeti oduzimanje bodova od strane FA-a, a možda čak i izbacivanje u četvrti rang.

U spomenutom razdoblju City je osvojio naslov prvaka 2013/14. sa samo dva boda ispred Liverpoola. Utvrdi li Premiership prijestupe kakva je utvrdila UEFA, prijeti mu oduzimanje bodova pa bi naslov mogao pripasti Liverpoolu, piše Daily Mail, koji tvrdi i kako bi klub zbog financijskih prijestupa mogao biti primoran prodavati najveće zvijezde poput Kevina De Bruynea i Raheema Sterlinga.

Aferu je prvi otkrio njemački Der Spiegel 2018.

Spiegelov izvor bio je portugalski haker Rui Pinto. Spomenuti haker u zatvoru je već godinu dana zbog istrage koja ga je osumnjičila zbog čak 147 kaznenih djela, no na sudu će se naposljetku sukobiti samo s 90 tačaka optužnice - redom hakiranja, sabotaže i prevare, pišu 24sata.hr.

Pintova žalba odbijena je u četvrtak i ne čini se da će uskoro na slobodu. Ipak, za sobom je povukao City... 

City ima još sedam dana za podnošenje žalbe Sportskome arbitražnom sudu (CAS) u Lausannei i, prema najavama, to će i učiniti.

"Žao mi je zbog Pepa, City pod njegovim vodstvom igra fenomenalno. Ekipa sigurno nije imala pojma što se događa i nije kriva. A, je li klub prekršio neka pravila ili ne, u to ne želim ulaziti", rekao je menadžer Liverpoola Jürgen Klopp.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije