Bundesliga uskoro kreće: Neće se zaustavljati ni ako neki igrač bude zaražen

Radiosarajevo.ba
Bundesliga uskoro kreće: Neće se zaustavljati ni ako neki igrač bude zaražen
Foto: EPA-EFE / Vedad Ibišević u akciji pred golom Nurnberga

Već je jasno da će Bundesliga biti prva od većih evropskih liga koja će se vratiti nakon pandemije korona virusa, pa je tako i jasno da će Nijemci morati sa ozbiljnim mjerama opreza pristupiti organizaciji.

Na nedavnoj pres konferenciji čelnika Bundeslige potvrđeno je da se termin 9. maj smatra idealnim za početak, iako će posljednju riječ dati vlasti.

Kako su Nijemci uvijek bili temeljiti, tako su i pripremili plan na 40 stranica za organizaciju fudbalskog takmičenja.

Fudbal ili cirkus: Procurio dokument o pravilima za nastavak Bundeslige

Poput svih ostalih sportskih takmičenja, i njemačka fudbalska Bundesliga priprema se za novi početak nakon prisilnog prekida zbog koronavirusa. Ono što je manje-više izvjesno je da će se utakmice, barem u prvoj fazi, igrati pred praznim tribinama, no sada se pojavio i dokument o smjernicama za klubove i aktere na terenu.

Tako će maksimalno 324 osobe moći prisustvovati utakmici, zajedno sa ljudima zaduženim za organizaciju takmičenja.

Razmak od 1,5 metara neće važiti za osobe na terenu, dok će igrači na klupi za rezerve biti razmaknuti na nekoliko stolica, piše SCSport.

Samo četiri skupljača lopti bit će prisutna na utakmici, kao i maksimalno tri fotografa i 10 novinara. Televizijska produkcija će se minimalizirati, a sve osobe koje su uključene u organizaciju bit će testiraane makar jednom sedmično, dok će igrači biti testirani dan prije utakmica i to će biti obavezno.

Ono što je možda i najvažnije, jeste da Bundesliga kad jednom starta, više neće biti prekida ni u slučaju da neko od fudbalera bude zaražen. Igrač će odmah biti upućen u izolaciju. Sve osobe koje su bile u kontaktu s tim fudbalerom bit će testirane i njegovo ime neće biti javno objavljeno.

Naravno, sve utakmice bit će odigrane bez prisustva publike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije