"Edin Džeko, napadačka zvijezda, rođen u BiH, napravljen u Bundesligi"

Radiosarajevo.ba
"Edin Džeko, napadačka zvijezda, rođen u BiH, napravljen u Bundesligi"
Foto: EPA / Edin Džeko u dresu Wolfsburga
"Napadačka zvijezda, rođen u Bosni, otišao u Wolfsburg, napravljen u Bundesligi", tim riječima počinje prilog o Edinu Džeki u oficijelnom magzinu Bundeslige.

Uoči utakmice s Liverpoolom u Ligi prvaka Bundesliga se prisjetila velike fudbalske zvijezde koja je stvorena u Bundesligi. Za Wolfsburg kojem je donio titulu prvaka Njemačke postigao je 66 golova na 111 utakmica u Bundesligi, a pogodak je postigao svakih 136 minuta, što je osmi najbolji učinak u historiji Bundeslige.

"Sada Džeko traži mjesto u finalu UEFA Lige prvaka preko Liverpoola, divovi engleskog Premiershipa morat će se čuvati Bosanca sa srcem vuka", napisano je između ostalog u tekstu o Edinu Džeki na oficijelnoj stranici Bundeslige. 

"Džekini prvi fudbalski koraci nisu došli u teškom trenutku samo za njega, nego i za njegovu zemlju, zbog rata u njegovoj domovinu. To nije zaustavilo mladog Edina da prati svoj san. Njegov put krenuo je iz sarajevskog Željezničara, preko Teplica i potom Wolfsburga gdje je došao 2007. godine kada je imao 21 godinu.

Imao je pristojnu prvu sezonu u Wolfsburgu. U prvoj utakmici kao starter postigao je pogodak na gostovanju kod Cottbusa. Džeko se pokazao kao efikasan i s klupe kada je postigao pogodak za pobjedu u 89. minuti protiv Hanse Rostock. U novoj godini nije postigao pogodak 15 sati i imao je malo poteškoća. Ipak završio je sezonu na fantastičan način, prelijepim pogotkom. Osam golova, nema ništa loše u tom broju, posebno ako znamo da je i Robert Lewandowski imao isti učinak u prvoj sezoni u Bundesligi.

Džeko je u drugoj sezoni s Wolfsburgom ispisao historiju s obzirom na to da je njegova ekipa postala prvak Njemačke po prvi put u historiji. Glavni razlog za to je legendarno partnerstvo Edina Džeke s Grafiteom. Grafite je namještao golove Džeke, a Džeko Grafitteu. Bayerna su savladali rezultatom 5:1, a Džeko je postigao dva gola. Džeko i Grafite su postigli 54 gola i to je najbolji napadački tandem u historiji. Tako su srušili rekord Mullera i Hoenessa", kažu između ostalog u Bundesliga magazinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije