Britanci imaju novi termin kada bi se Euro 2020 mogao odigrati

A. S.
Britanci imaju novi termin kada bi se Euro 2020 mogao odigrati
Foto: UEFA / Euro 2020 će se igrati 2021.

Europsko nogometno prvenstvo, na kojem se nadamo da će preko baraža stići i Bosna i Hercegovina, moglo bi se odigrati u decembru, tako barem pišu britanski mediji.  

Kao što smo već ranije pisali, u utorak će se održati sastanak UEFA-e, na kojem će se razmatrati situacija u europskom nogometu izazvana suspenzijom velike većine takmičenja uslijed pandemije koronavirusa.

Već sada se može pretpostaviti da se EURO neće održati u predviđenom terminu i sada se traži novi termin.

Jasno je da je u ovim okolnostima apsolutno nerealno očekivati da EURO startuje 12. juna. Posebno iz razloga jer su odgođene nacionalne lige (mnoge na neodređeno, op.a.), a već sada mnogi ističu da je početak aprila nerealno optimističan termin.

Uz sve to, ni četiri mjesta u baražu najvjerovatnije se neće dobiti 26. i 31. marta, pa je opcija odigravanja EURO-a 2020 u decembru sasvim realna opcija.

Britanski Telegraph prenosi da bi se EURO baš tada mogao odigrati: To u jednu ruku ima smisla, jer je i Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. također zakazano za decembar, inače termin koji nije uobičajen za velika nogometna takmičenja.

Podsjetimo, rukovodstvo Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine je zvanično uputilo dopis Europskoj nogometnoj federaciji (UEFA) u kojem traži da se odgodi utakmica baraža za plasman na EURO 2020, između selekcija BiH i Sjeverne Irske, koja prema kalendaru takmičenja treba da se igra 26. marta u Zenici, o čemu je portala Radiosarajevo.ba jučer pisao.

Vjeruje se da će utorak i termin baraža biti jedna od tema sastanka čelnih ljudi UEFA-e. 

Kada su u pitanju Liga prvaka i Europska liga, mogao bi se igrati Finale Four, po uzoru na košarku.Završni turnir Lige prvaka bi se održao u Istanbulu, dok bi se Liga Evrope privela kraju u poljskom Gdanjsku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije