Nakon pauze zbog koronavirusa: Kako će završiti vodeće nogometne lige

Radiosarajevo.ba
Nakon pauze zbog koronavirusa: Kako će završiti vodeće nogometne lige
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Pandemija koronavirusa je zaustavila sve u Evropi, pa tako i nogomet, koji se igra u još svega pet država. U Srbiji, Rusiji, Ukrajini, Turskoj i Mađarskoj.

Sada se u evropskim medijima svakodnevno pojavljuju moguća rješenja kako regulisati sezonu ako se ona ne bude mogla nastaviti nakon 4. aprila, što je datum do kojeg su suspendovane uglavnom sve lige.

Engleski Telegraph, Sky Sports i ostali mediji bave se mogućim scenarijima u Premiershipu te donose neke zanimljive rasplete. Tako stručnjaci na Otoku, kao i čelnici nogometnih klubova, smatraju da bi Liverpool trebao biti proglašen novim prvakom. Vodeći Redsi imaju 25 bodova više od pratitelja te im trebaju još samo dvije pobjede kako bi i matematički postali prvaci nakon 30 godina čekanja.

S druge strane, u Ligu prvaka bi, ako se prvenstvo ne nastavi zbog koronavirusa, trebale otići prve četiri ekipe – Liverpool, Manchester City, Leicester i Chelsea. Spominje se i manje mogući scenarij po kojem bi u elitnom natjecanju sljedeće sezone igrali isti klubovi kao i ove, što će UEFA teško dozvoliti. Također, po nekim kalkulacijama moguć je i play-off, pa bi u njemu i Manchester United dobio priliku boriti se za Ligu prvaka.

No čini se izvjesnim da bi u tom slučaju prvi prijedlog bio usvojen, što bi negdje bilo i najpravednije u ovoj situaciji.

Tu je i pitanje opstanka te ulaska u Premiership. I za to postoji, čini se, dobro rješenje. Norwich, Aston Villa i Bournemouth, koji su u opasnoj zoni, ne bi ispali ove sezone, a Premiershipu bi se priključili prve dvije vodeće ekipe Championshipa – WBA Slavena Bilića i Leeds koji vodi Marcelo Bielsa.

Tako bi Premiership sljedeće sezone brojio 22 kluba i igrala bi se 42 kola, pa bi FA na jednu sezonu ukinuo Liga kup i preuzeo te termine za odigravanje prvenstvenih utakmica. Naravno, iz Lige bi ispadalo pet posljednjih timova, kako bi se u sezoni 2021./2022. stvari vratile u normalu na 20 klubova.

Blizu takve odluke su i španska La Liga te njemačka Bundesliga. Nijemci broje 18 klubova, pa bi sljedeće sezone prvu ligu igrale Arminia Bielefeld, Stuttgart, Hamburger, ali i Heidenheim, kojem bi to bio historijski plasman u najveći razred njemačkog nogometa. Naravno, na ljeto 2021.

U La Ligu bi ušli trenutno vodeći klubovi druge lige Cadiz i Real Zaragoza.

Naravno, u pitanju su tek moguća rješenja ako se evropske lige ne budu mogle nastaviti ni u aprilu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije