Bivši selektor i trener u reprezentaciji otvoreno: "Trebamo moliti Boga da Džeko igra što duže"

0
A. Vatreš
Bivši selektor i trener u reprezentaciji otvoreno: "Trebamo moliti Boga da Džeko igra što duže"
Foto: N/FSBiH / Igor Janković

Bh. reprezentativni fudbal prolazi kroz težak period. I dok su seniori bez pobjede više od godinu dana, ništa bolja situacija nije ni u mladoj selekciji, iza koje su jedne od najgorih kvalifikacija u historiji.

Zmajići su predvođeni Vinkom Marinovićem u utorak na Grbavici poraženi od Kipra (1:3), što im je bio čak sedmi poraz u osam odigranih utakmica, koji ih je ostavio na samom začelju grupe (1-0-7). Prethodno su dvaput gubili od Slovenije, Austrije i Francuske.

Nepovoljne okolnosti

Jedinu pobjedu ostvarili su na gostovanju kod Kipra i to pod vodstvom Marinovićevog prethodnika Igora Jankovića (43), koji je za portal Radiosarajevo.ba govorio o uzrocima katastrofalnih rezultata.

Oglasio se Aljoša Čampara o stavovima iz SDA: "Ozbiljan nasrtaj na vladavinu prava"

Oglasio se Aljoša Čampara o stavovima iz SDA: "Ozbiljan nasrtaj na vladavinu prava"

"Grupa je bila jako teška, međutim, kada uzmemo u obzir okolnosti samih kvalifikacija, koliko je igrača u startu bilo povrijeđeno, odnosno koliko ih je promijenilo reprezentativni dres i otišlo u A tim, bilo je veoma teško očekivati nešto više", rekao je Igor Janković za Radiosarajevo.ba i nastavio:

"Faktički, reprezentacija je počela i završila kvalifikacije desetkovana u odnosu na druge. To ne osporava činjenicu da je u pojedinim momentima moglo biti bolje. Treba uzeti u obzir i to da je falilo malo sportske sreće".

Fijasko mladih Zmajeva: Sedmim porazom okončali kvalifikacije za EP

Fijasko mladih Zmajeva: Sedmim porazom okončali kvalifikacije za EP

Prokomentarisao je i svoj odlazak iz reprezentacije, koju je vodio u 11 utakmica, od augusta 2022. do jula 2024. godine.

"Kod nas na Balkanu vezano za trenerski posao je tako. Neke kockice se nisu posložile. Ja sam otišao iz reprezentacije, Vinko je nastavio i zabilježio tri poraza u tri utakmice. Treba biti realan i reći da su Francuska i Austrija puno jače reprezentacije od nas. Jedino smatram da je protiv Kipra moglo i moralo bolje, ali jednostavno tim nekad ne djeluje na terenu kako zamisli stručni štab. Oni su vjerovatno htjeli najbolje, ali to stvarno nije izgledalo dobro".

Igor Janković

Pitali smo ga koliko u mladoj reprezentaciji ima materijala za seniorski tim.

"Treba uzeti u obzir da je Amar Dedić s današnjim danom bio U-21 reprezentativac, a već je u A selekciji jedan od glavnih igrača. Tu je Ivan Bašić, igrač koji je po meni malo zapostavljen i koji sigurno ima mjesta u prvih 11. Jednostavno ga treba istrpiti, jer je stvarno riječ o kvalitetnom igraču. Ima plejada igrača koji sad izlaze iz tog U-21 ciklusa - Tarik Muharemović, Admir Bristrić, tu su sad bili Nail Omerović i Enver Kulašin...

Dosta je njih koji idu prema gore i igrat će važnu ulogu u budućnosti. Međutim, taj proces je težak, jer reprezentacija BiH nema kvalitet kao druge selekcije u regionu. Kad izuzmemo Edina Džeku i Seada Kolašinca, vrlo je malo igrača koji mogu da donesu nešto kvalitetno. Uzet ćemo i ove posljednje dvije utakmice Lige nacija kao primjer. Kad Džeko ne primi loptu i ne zagradi, mi jednostavno nemamo način kako da dođemo do protivničkog gola.

Istakao je da treba napraviti sve u korist reprezentacije, pa čak i probati riješiti nesuglasice s određenim igračima.

U-21 reprezentacija BiH

"Treba napraviti neki dobar balans. Sad je pitanje da li ga imamo ili ne. Možda s nekim igračima koji su u prethodnom periodu bili u nekim nesuglasicama treba pokušati naći zajednički jezik, jer ipak su reprezentacija i država najbitnije".

Potrebno vrijeme

Janković je ranije bio asistent u stručnom štabu A tima (decembar 2014. – oktobar 2017.), kada je selektor bio Mehmed Baždarević. Dotakao se i reprezentacije pod vodstvom Sergeja Barbareza.

"Barbarez i njegov stručni štab su došli u jednom jako teškom trenutku, gdje je bukvalno ta smjena generacija, a potrefili su se i jaki protivnici. Treba vjerovati u te ljude, jer ništa ne može preko noći i potrebno je vrijeme.

Jednostavno, A reprezentacija je nešto drugo. To je sami vrh piramide. Ogroman je pritisak i teško je s mladim igračima praviti rezultat. Vidimo da stručni štab malo šara sa sistemom i igračima, rotiraju ih i traže najbolju formulu. Vjerujem da će kroz ove dvije preostale utakmice dobiti jasnu sliku na koga mogu računati da bi u narednim kvalifikacijama bili pravi".

Barbarez i saradnici pratili utakmicu

Osvrnuo se i na smjenu generacija, koja je uzrokovala i evidentan gubitak kvaliteta.

"Kad uzmemo ko je sve igrao u reprezentaciji i onaj tim koji je otišao u Brazil, bilo je tu mnogo kvalitetnih i iskusnih igrača. Ostali smo samo na Džeki i trebalo moliti Boga da što duže ostane u reprezentaciji, jer bi u ovom trenutku bez njega bili jako inferiorniji u odnosu na protivnika. Mislim da se i Miralem Pjanić prerano oprostio i da je mogao dati još dosta toga. Sead Kolašinac je opet pokazao da je jedan od ključnih igrača. Treba tražiti te mlade koji mogu odmah odgovoriti, odnosno dati ono pravo prema reprezentaciji", dodao je Janković za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije