Bivši igrač Dinama na suđenju Mamiću: 'Rekao mi je da odem u auto salon i biram vozilo koje hoću'

1
Radiosarajevo.ba
Bivši igrač Dinama na suđenju Mamiću: 'Rekao mi je da odem u auto salon i biram vozilo koje hoću'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Zdravko Mamić

U nastavku suđenja braći Mamić i ostalima u aferi 'Dinamo 2' bivši igrač Dinama Mihael Mikić rekao je da je tokom višegodišnjeg igranja klubu oprostio preko 300 hiljada eura dugovanja, a dio potraživanja namirio je prodajom BMW-a koji je bio registrovan na agenciju 'Mamićsport'.

Tokom svjedočenja na osječkom kantonalnom sudu Mikić je kazao da su se 2001. i 2002. godine nakupili veliki dugovi kluba prema njemu, da mu je Zdravko Mamić rekao da klub nema novca, a on mu je odgovorio kako je spreman oprostiti i 50 posto duga.

Mamić mu je, navodi, rekao da može otići u auto salon i izabrati automobil koji hoće, što je i napravio, ali je kasnije otkrio da je vozilo registrirano na agenciju 'Mamićsport'. Kada je iz Dinama trebao otići u inostranstvo BMW je prodan, sredstva uplaćena na račun agencije 'Mamićsport', a svjedok tvrdi kako mu je novac od prodaje uplatio Zdravko Mamić.

Predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine u prvoj posjeti Egiptu nakon četrnaest godina

Predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine u prvoj posjeti Egiptu nakon četrnaest godina

S obzirom na to da su se 2003. i 2004. godine opet nagomilali dugovi Dinama od 120 hiljada eura Mikić navodi kako je klubu odlučio oprostiti polovicu, a da mu je Zdravko Mamić rekao kako će mu ostatak isplatiti 'na ruke'. Tako je, tvrdi, Mamić njegovom ocu u nekoliko rata isplatio 40 hiljada eura, a njemu na Uskrs 2005. 'na ruke' dao 20 hiljada eura.

Također navodi da je prije odlaska u japansku Hiroshimu 'potpisivao neke dokumente', da je na temelju toga dobio 80 hiljada dolara koje mu je isplatio Mario Mamić, ali se ne sjeća je li mu plaćeno u gotovini ili na račun.

Mikić je kazao da su od 1998. do 2002. svi igrači u ugovorima imali pravo na podjelu transfernog obeštećenja, ali je to po svom dolasku u klub ukinuo Zdravko Mamić i u novom ugovoru kojeg je potpisao 2002. više nije imao to pravo.

SIPA ponovo pretresla kuću Ranka Debeveca: U sve uvezan i Zdravko Mamić?

SIPA ponovo pretresla kuću Ranka Debeveca: U sve uvezan i Zdravko Mamić?

Bivši igrač Boško Balaban posvjedočio je da je iz Dinama 2001. godine otišao u engleski klub Aston Villa i imao pravo na 75 posto inostranog transfera u svoju korist, što mu je isplaćeno. Tvrdi kako je nekoliko godina ranije sa Zdravkom Mamićem sklopio ugovor o zastupanju na temelju kojeg je Mamić imao pravo na dio u inostranom transferu.

Kada je dobio svoj dio transfera, ukupno vrijednog 5,2 miliona funti, Balaban je novac podijelio s Mamićem. Ne sjeća se svih pojedinosti te nije mogao precizno reći koliko je novca pripalo Mamiću, ali sjeća se, kaže, da su obojica bili zadovoljni.

Iako je na raspravi utvrdio da tokom igranja u Dinamu nikada nije dobio novac 'na ruke' odbrana Zdravka Mamića predočila mu je potvrde iz kojih proizlazi da je u više navrata dobio preko 112 hiljada eura. Balaban je kazao da je na potvrdama njegov potpis, ali se pojedinosti ne sjeća ni je li mu taj novac davao Zdravko Mamić ili netko drugi iz kluba.

Zdravko Mamić izgubio još jedan sudski spor: Mora da plati skoro 10.000 maraka

Zdravko Mamić izgubio još jedan sudski spor: Mora da plati skoro 10.000 maraka

Advokat Zdravka Mamića Filip Glavaš uložio je primjedbu na Balabanov iskaz, jer je u jednom dijelu suprotan njegovim ranijim izjavama iz istrage, a smatra kako je očito da je na svjedoka izvršena neka vrsta pritiska kako bi promijenio iskaz.

Balaban je odgovorio kako je u nekim dijelovima iskaza možda pogriješio, ali da na njega niko nije izvršio pritisak, prenosi Direktno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije