Bivši golman BiH želi debitovati za Kosovo protiv Hrvatske

Anadolija
Bivši golman BiH želi debitovati za Kosovo protiv Hrvatske
Adis Nurković (30), nekadašnji golman svih omladinskih selekcija i povremeni ”A” reprezentativac Bosne i Hercegovine nedavno je pokrenuo proceduru promjene (sportskog) državljanstva kako bi ubuduće stajao među stativama nacionalnog tima Kosova.

Velika slučajnost - supruga, punac, Bunjaku

Golman federalnog prvoligaša Travnika kaže da je sasvim slučajno došao u situaciju da brani za najmlađu reprezentaciju na evropskom tlu, te kako je ponuda stigla u pravo vrijeme i nije se puno mislio da li je prihvatiti.

”Bila je to velika slučajnost. Oženio sam se i supruga mi je porijeklom sa Kosova. Njima je u formiranju reprezentacija za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Selektor Kosova Albert Bunjaku sklapao je reprezentaciju i tražio je golmane. Pratio je negdje neku moju utakmicu. Svidjelo mu se kako sam tada branio i potom kako mi je rekao je sakupio dosta materijala o meni. Kontaktirao me posredstvom mog punca koji živi na Kosovu. Selektor Bunjaku me pitao da li bi igrao za Kosovo, te garantovao kako će mi putem Fudbalskog saveza Kosova osigurati sve papire”, istakao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Nurković, dodavši:

”Nisam se puno mislio. Prihvatio sam i drago mi je što ću nastupati za Kosovo”.

Procedura promjene sportskog državljanstva u Svjetskoj fudbalskoj asocijacija (FIFA) za Nurkovića u završnoj je fazi.

”Očekujem da ću već u drugom kolu kvalifikacija za SP, odnosno u utakmici protiv Hrvatske 6. oktobra u Skadru, u Albaniji biti konkurent za mjesto na golu Kosova veoma dobrom golmanu Samiru Ujkaniju. Dakle, nadam se da ću protiv Hrvatske biti na raspolaganju selektoru Bunjakuu”, rekao je Nurković.

Kosovo trebalo pobijediti Finsku

Pratio je putem interneta kompletnu utakmicu prvog kola kvalifikacione grupe ”I” u kojoj je u Turkuu u prvom zvaničnom, historijskom meču za bodove Kosovo remiziralo za Finskom, rezultatom 1:1.

Iskreno da kažem bio sam iznenađen kvalitetom kosovske reprezentacije. U suštini tek su se tada okupili, imali su mnogo papiroloških problema i pored svega izuzetno dobro odigrali, pa mogu reći i malo je nedostajalo da pobijede. Ustvari, po prikazanom na terenu trebali su pobijediti. Odlično su spremni, puni volje i želje za dokazivanjem. Sa identičnim ambicijama i ja ću ići na prvo svoje okupljanje sa reprezentativcima Kosova”, kazao je Nurković.

Osim sa Hrvatskom i Finskom, u grupi ”I” Kosovo će igrati i protiv Islanda, Turske, te Ukrajine.

”Grupa je izuzetno, izuzetno teška. Međutim, ne pobjeđuju uvijek favoriti. Bit će svakome teško protiv Kosova, jer je nepoznanica i teško je pripremati utakmicu protiv nove selekcije. Kosovo ima dobrog selektora, u međuvremenu priključili su se i pojedini igrači, te se može napraviti kvalitetna reprezentacija koja će svima i svugdje moći pomrsiti račune, počevši od duela sa Hrvatskom”, smatra Nurković.

Mišljenja je da hendikep može biti to što Kosovo neko vrijeme neće igrati utakmica na tlu svoje zemlje, već u Skadru (Albanija), jer niti jedan stadion još ne ispunjava uslove da bi dobio zeleno svjetlo Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) za odigravanje kvalifikacionih susreta.

”Igra se u Albaniji. Ne sumnjam da će protiv Hrvatske biti pun stadion što navijačima sa Kosova, što domaćima koji će doći da bodre Kosovare. Na Kosovu i Albaniji proteklih mjeseci vlada ogromna fudbalska euforija i to je sigurno dodatni stimulans za sve. Upravo u takvoj atmosferi i uz bespoštedno zalaganje poput onoga u utakmici odigranoj nedavno u Finskoj Kosovo može doći do povoljnog rezultata protiv favorizovane Hrvatske. U svakom slučaju bit će to super meč”, mišljenja je Nurković, koji će, kako je rekao, ostati na golu Travnika do daljnjeg i pokušati dati puni doprinos da se ekipa vrati u Premijer ligu BiH:

”Ljetos sam trebao u inostranstvo, pa sam pregovarao sa Čelikom i nismo se dogovorili. Odlučio sam u razgovoru sa Nihadom Selimovićem pomoći Travniku, ali i oni meni jer je bitno da branim u kontinuitetu. Imam ugovor da u svakom momentu mogu napustiti klub ukoliko dobijem ozbiljnu ponudu iz inostranstva”.

I dalje će svim srcem navijati za BiH

Promjenom sportskog državljanstva u njegovom srcu se, tvrdi, ništa promijeniti neće. I dalje će pratiti svaku utakmicu fudbalske reprezentacije BiH i svim srcem navijati za svoju zemlju.

”Bosna i Hercegovina ima odličnu ekipu i vjerujem da će to naši najbolji fudbaleri pokazati u tekućim kvalifikacijama. Odlučno smo i otvorili kvalifikacije pobjedom 5:0 protiv Estonije i u tom ritmu možemo nastaviti. Nadam se da će BiH sa Belgijom voditi borbu za prvo mjesto u grupi i direktan plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiju 2018. godine. Bilo bi sjajno kada bi se drugi put uzastopno kvalifikovali na Mundijal, poslije nastupa na šampionatu u Brazilu 2014. godine gdje nam je malo sreće nedostajalo da izborimo osminu finala”, rekao je Nurković, za koji dan novi golman Kosova, koji u konkurenciji Asmira Begovića, Ibrahima Šehića, Jasmina Burića... objektivno u posljednje vrijeme nije imao mjesta na spisku Mehmeda Baždarevića, selektora fudbalske reprezentacije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije