Ko je Aleksander Čeferin i šta planira promijeniti u UEFA-i?

Ko je Aleksander Čeferin i šta planira promijeniti u UEFA-i?
/ Aleksander Čeferin, favorit za mjesto predsjednika UEFA-e (Anadolija)
Krovna kuća evropskog fudbala (UEFA), danas je dobila novog predsjednika. Na mjesto Michela Platinija došao je predsjednik Fudbalskog saveza Slovenije, Aleksander Čeferin.

Čeferin je s 42 glasa ubjedljivo slavio u trci s predsjednikom FS Holandije, Michaelom van Praagom (13). Podršku je dobio iz zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije, za njega su glasali i Skandinavci, ali i FS Italije, Rusije, Turske...

Ko je Aleksander Čeferin?

Aleksander Čeferin je slovenski advokat koji se nalazi na čelu Fudbalskog saveza Slovenije. Ističe kako je fudbal zavolio i počeo pratiti od 1978. godine kada su se na krov svijeta popeli Argentinci. Gaučosi su na krilima Marija Kempesa slavili protiv Holandije, baš kao što je danas, 38 godina kasnije Čeferin slavio protiv Holanđanina Van Praaga.

Čeferin je postao advokat u najtežim godinama za ovaj region. Od 1992. godine je advokat, a krivično pravo radi 20 godina. Istakao je jednom u šali kako je puno potencijalnih klijenata sreo od kada je u fudbalu. Slovenac je i član Disciplinske komisije FIFA-e, a posebno iskustvo ima u borbi protiv rasizma, nacionalizma i huliganizma.

U nedavnom intervjuu za Anadoliju istakao je kako će se boriti protiv svih vrsta zatvorenih elitnih takmičenja za one najimućnije klubove, ali i reprezentacije Evrope. Istakao je i kako je potrebno ograničiti broj mandata u UEFA-i, ali i raditi na transparentnosti.

Čeferin je još istakao kako će se boriti protiv namještanja utakmica i dopinga. Posebnu pažnju posvetit će i sigurnosti, ali i financijskom fair-playu, kako bi se velika razlika između klubova smanjila.

Kada je u pitanju privatni život Čeferina, on je porodični čovjek i otac troje djece. Uz maternji jezik govori i engleski, talijanski i jezike kojima govore narodi bivše države. Najbolji fudbaler za njega je Brazilac Ronaldo, a najbolji trener današnjice Carlo Ancelotti. Upravo je stadion na kojem je Talijan danas "domaćin" najljepši po Čeferinovom ukusu. 

 

Čeferinovo mišljenje o regionalnoj ligi:

"Ne bih mogao mnogo govoriti o tome. Razgovarali smo o regionalnoj ligi i ona ne bi bila umjesto nacionalnih liga. Za sada je samo ideja. Oni klubovi koji ne prođu u evropskim takmičenjima do nove godine, od nove godine igrali bi tu regionalnu ligu i kao nagrada bio bi ulazak u Ligu prvaka ili Evropa ligu. Bio bi interes klubovima da igraju u tom takmičenju. Svi smo protiv toga što se događalo u košarci, kada se regionalna liga igrala umjesto nacionalnih. To bi uništilo nacionalne fudbalske lige u regionu. Mislim da naša ideja nije loša, ali morala bi biti u organizaciji UEFA-e", rekao je Čeferin u razgovoru za Anadoliju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije