Bitka braće Xhaka i pohod Tri lava ka Delaunayevom trofeju

Radiosarajevo.ba
Bitka braće Xhaka i pohod Tri lava ka Delaunayevom trofeju
EPA / Wayne Rooney
Drugog dana Evropskog prvenstva na rasporedu su tri utakmice. Francuska je sinoć u prvom susretu na krilima Dimitrija Payeta slavila protiv Rumunije (2:1).

Albanija - Švicarska

Druga utakmica grupe A igra se danas. Albanija će u Lensu odmjeriti snage s reprezentacijom Švicarske. Prvi put u historiji evropskih prvenstava dva brata bit će na suprotnim stranama. Novi član londonskog Arsenala, Granit Xhaka nosi dres Švicaraca, a njegov brat Taulant, dres Albanije.

Reprezentaciji Albanije ovo je premijerni nastup na završnici evropskih prvenstava, a čak deset igrača rođenih u Švicarskoj nalazi se na spisku Giannija De Biasija. Utakmica s Albanijom uvijek je posebno emotivna za reprezentativce Švicarske koji su porijeklom Albanci. Xherdan Shaqiri to ne krije.

"Rekao sam roditeljima da ćemo dobiti Albaniju u žrijebu i dobili smo je. Bio je to poseban žrijeb za mnoge igrače u reprezentaciji, bit će i posebna utakmica za mene i mnoge druge, ali, na kraju, to je fudbal i u igri su tri boda na veoma važnom takmičenju. Imamo dovoljno iskustva i želimo pobjedu u prvoj utakmici", rekao je Shaqiri.

Vjerovatni sastavi:

Albanija: Berisha; Hysaj, Cana, Mavraj, Agolli; Kukeli, Xhaka, Roshi, Abrashi, Lenjani; Sadiku.

Švicarska: Sommer; Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodríguez; Behrami, Džemaili, Xhaka; Shaqiri, Seferović, Mehmedi.

Vels - Slovačka

Takmičenje u grupi otvorit će Vels i Slovačka u gradu vina. Duel je ovo dva debitanta na smotri najboljih reprezentacija Starog kontinenta. Prvi je to put još od 1996. godine i duela odigranog između Turske i Hrvatske u Engleskoj 1996. godine, da dva debitanta igraju u prvom kolu. 

Gareth Bale je svoj prvijenac u dresu reprezentacije postigao upravo protiv reprezentacije Slovačke i tako je postao najmlađi strijelac u historiji reprezentacije Velsa. Chris Coleman je na press konferenciji uoči utakmice istakao kako je svjestan važnosti prve utakmice na Evropskom prvenstvu. Reprezentacija koja ostvari trijumf jednom nogom je u osmini finala, a do kraja prvenstva ostaju dvije utakmice.

Jan Kozak s druge strane zna da je najvažniji zadatak njegovog tima zaustavljanje fudbalera madridskog Reala, Garetha Balea. Ipak Kozak ističe da opasnost ne prijeti samo od brzonogog krila reprezentacije Velsa i da većina igrača ove reprezentacije igra u Premiershipu.

Vjerovatni sastavi:

Vels: Hennessey; Gunter, Taylor, Chester, Williams, Davies; King, Allen; Ramsey, Bale; Robson-Kanu.

Slovačka: Kozáčik; Pekarík, Škrtel, Ďurica, Hubočan (Švento); Hrošovský, Kucka; Mak, Hamšík, Weiss; Ďuriš.

Engleska - Rusija

Tri lava su u Francusku doputovala s nadom da je konačno došlo vrijeme za trofej na Evropskom prvenstvu. U Francusku su stigli kao jedina reprezentacija sa svih deset pobjeda u kvalifikacijama. Engleska ovaj put nema mnogo velikih imena, ali javnost na Otoku se slaže da Englezi odavno nisu imali jači kolektiv.

Utakmica na stadionu Velodrome bit će treća između dvije reprezentacije od raspada Sovjetskog saveza. U kvalifikacijama za Euro 2008. godine, Engleska je slavila na Wembleyju s 3:0, dok je Rusija bila bolja u Moskvi rezultatom 2:1.

Uključujući i Sovjetski savez ovo će Rusiji biti 11. nastup na Evropskom prvenstvu. Bolji učinak ima samo reprezentacija Njemačke (12). Englezima će ovo biti deveta završnica na evropskim prvenstvima. Englezi nemaju problema s povredama, dok su kd Rusije upitni Glushakov i Torbinski.

Vjerovatni sastavi:

Engleska: Hart; Walker, Cahill, Smalling, Rose; Dier, Alli; Lallana, Rooney, Sterling; Kane.

Rusija: Akinfeev; Smolnikov, V Berezutski, Ignashevich, Schennikov; Golovin, Neustädter; Smolov, Shatov, Kokorin; Dzyuba.

Utakmice drugog dana Evropskog prvenstva

15:00 Albanija - Švicarska - Lens

18:00 Vels - Slovačka - Bordeaux

21:00 Engleska - Rusija - Marseille

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije