BiH u 2021. ulazi bez selektora: Imali smo Žutog, bila bi tragedija da dođe Plavi

5
A. Sokolović
BiH u 2021. ulazi bez selektora: Imali smo Žutog, bila bi tragedija da dođe Plavi
Foto: starsport / Goran Plavi Stevanović

Kao što je portal Radiosarajevo.ba već pisao, iako su to neki uporno najavljivali, priča da će Bosna i Hercegovina dobiti novog selektora do kraja 2020. godine bila je samo za "malu djecu".

Ono što je sigurno sada - u prvim danima naredne godine biti sačinjena uža lista kandidata, saznaje naš portal.

Nogometne fanove u zadnje vrijeme više brine razlaz na relaciji Emir Spahić - Zvjezdan Misimović, koji su bili članovi Komiteta za izbor selektora, nego sami izbor selektora. 

Kako smo već ranije ekskluzivno pisali, članovi Komiteta za izbor selektora BiH dali su svoje prijedloge, ali oni nisu bili potpisani, zbog čega se o novom selektoru nije ni razgovaralo na posljednjoj sjednici Izvršnog odbora NSBiH.

Emir Spahić se nije ni pojavio, dok je Zvjezdan Misimović predao Izvještaj prijedloga za selektora, ali bez potpisa bivšeg kapitena Zmajeva.

Spahić je za selektora predložio Sergeja Barbareza, a Misimović dva imena - Peteva i Italijana Simonea.

Već ranije je nastup reprezentacije BiH u UEFA Ligi nacija A, u kojoj su popularni Zmajevi bili posljednji i ispali u niži B rang ovog takmičenja, Izvršni odbor NSBiH je ocijenio neuspjehom.

Neuspjehom je ocijenjeno i ispadanje iz baraža za EURO, te shodno tome i mandat doskorašnjeg selektora Dušana Bajevića, koji je predvodio BiH u ovim utakmicama, u kojima Zmajevi u 2020. godini nisu ostvarili nijednu pobjedu.

Evidentno je da su Bugarina Ivayla Peteva mnogi menadžeri gurali u prvi plan za selektora, iako on to realno nema kvalitete.

Ko je dao nadu Petevu da će biti ili može biti selektor BiH - niko se nije oglasio.

Bugarin je, nezasluženo, guran kroz pojedine medije iz svih oružja. 

Naši sagovornici iz Hrvatske, Bugarske i Poljske s kojima smo razgovarali s pitanjem kakav je stručnjak Petev dobili smo uglavnom iste odgovore:

"Kao stručnjak slab, kao čovjek odličan".

Bosna i Hercegovina ima dosta odličnih ljudi, ali pravih stručnjaka nema. 

Mnogi će se u prvim danima naredne godine nuditi za selektorsko mjesto, a među nekoliko kandidata sada se izdvojilo ime Gorana Plavog Stevanovića.

Riječ je o doskorašnjem treneru superligaša Napretka iz Kruševca, tvrdi Srbijasport.net.

Stevanović je svoju samostalnu uspješnu trenersku karijeru započeo 2009. godine kao šef stručnog štaba Partizana, a u daljoj karijeri je između ostalih bio selektor reprezentacije Gane, potom je radio u grčkim klubovima Veriji i Agrotikos Asterasu, kao i u kineskom Qingdao, a prije Napretka je bio i selektor reprezentacije Omana.

Naravno, i Plavi se BiH nudi preko određenih menadžera i medija iz Srbije i manjeg bh. entiteta. Nešto slično kao i Petev.

Imali smo Žutog (Robert Prosinečki, op.a.) koji nas je velikim dijelom odveo u ambis u vrijeme svog mandata, tako da nam je još samo trebao Plavi pa da odemo u treći razred europskog nogometa. 

Ako već Zmajevi, kako su igrali zadnjih godina, već nisu tamo...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije