Bh. ponos širio se Europom: Zmajevi blistali u 4. kolu

Radiosarajevo.ba
Bh. ponos širio se Europom: Zmajevi blistali u 4. kolu
Facebook / Ilustracija sa fb stranice Edin Džeko
Na stadionima diljem Europe ljubitelji nogometa imali su priliku večeras da prate veoma zanimljive mečeve Europa lige u kojima su brojni predstavnici nacionalnih liga tražili pozitivan rezultat.

Kroz 12 grupa odigrana su čak 24 meča na kojima smo vidjeli mnoštvo dobri poteza, ali i pogodaka budući da su samo susret Maccabija i Alkmaara u Tel Avivu, te Zuricha i Steaue u Cirihu završeni bez golova.

Najpraćeniju utakmicu i derbi grupe A u Istanbulu su večeras odigrali Fenerbahce i Manchester United, te baš sjajno kako su i otvorili ovaj meč, domaćini su uspjeli da savladaju veliki engleski klub. Iako su se "Crveni đavoli" nadali novoj pobjedi, u paklu Istanbula nisu uspjeli da dođu do trijumfa, te je rezultat glasio 2:1 u korist Fenerbahcea.

Drugi susret ove grupe igrale su ekipe Zorye i Feyenoorda, a utakmica je završena podjelom bodova pri rezultatu 1:1.

U grupi B, Astana i Olympiacos su također remizirali 1:1, a nešto zanimljiviji susret igrao se u Nikoziji gdje je APOEL uspio da savlada ekipu Young Boysa i to minimalnom pobjedom od 1:0.

Mnoštvo golova imali smo priliku gledati u grupi C, a najviše ih je "palo" na susretu Anderlechta i Mainza koji se igrao u Belgiji. Domaćin je uspio da deklasira svog protivnika rezultatom 6:1 i tako nastaviti seriju bez poraza u Europa ligi. U drugoj utakmici ove grupe Saint-Etienne je također savladao gostujuću ekipu Qabale, a rezultat je glasio 2:1.

Kako smo već kazali, u okviru grupe D Maccabi je sa AZ Alkmarom upisao "nepopularni" rezultat od 0:0, a nešto bolji susret igrali su Zenit i Dundalk u utakmici u kojoj je domaća ekipa slavila rezultatom 2:1.

Grupa E bila je radost za ljubitelje nogometa u BiH, jer je u okviru nje svoj susret igrala i Džekina Roma. U visokoj pobjedi nad bečkom Austrijom od 4:2, Džeko je uspio da postigne čak 2 gola za svoji tim, čime je nastavio sjajan golgeterski učinak u sezoni karijere. Drugu utakmicu u ovoj grupi igrali su Astra Giurgiu i Viktoria Plzen, a meč je završen podjelom bodova pri rezultatu 1:1.


Džeko-2gola-asistencija_AV-RM_2-4 by mediabh

Posljednje utakmice prvog dijela večeri odigrane su u okviru grupe F, gdje je Athletic Bilbao na domaćem terenu savladao Genk rezultatom 5:3 i to je bila još jedna utakmica u kojoj su Zmajevi odigrali kvalitetnu ulogu, budući da je Tino-Sven Sušić pogodio za Genk u 80. minuti. Drugi susret ove grupe bio je nešto nezanimljiviji, jer su Sassuolo i Rapid podijelili bodove pri rezultatu 2:2.


Tino-gol-AB-GK by mediabh

Drugi dio večeri također je ponudio mnogo uzbuđenja za ljubitelje nogometa, a priliku da uživaju imali su i vatreni navijači Zmajeva. 

U okviru grupe G na Amsterdam areni veoma zanimljiv duel odigrali su Ajax i Celta Vigo, te su ovom susretu u kojem smo vidjeli čak pet golova slavili nogometaši holandskog kluba, pri rezultatu 3:2. Druga utakmica ove grupe odigrana je u Grčkoj, gdje je Standard iz Liegea uspio deklasirati domaći Panathinaikos. Rezultat je glasio 0:3 u korist Standarda, a ovim porazom grčki klub stigao je na rub ispadanja.

Meč sa najviše golova u drugom dijelu večeri odigran je u Belgiji, gdje je Gent dočekao ekipu Šakhtara. Nogometaša ukrajinskog tima nastavili su niz sjajnih rezultata, te su savladali domaćine rezultatom 3:5, a veoma zanimljivo je da je u ovom susretu mladi bh. nogometaš, Dejan Milićević odigrao svih 90 minuta susreta, postigavši čak i jedan gol minut prije kraja.


Mili-gol_GT-SH by mediabh

Drugu utakmicu ove grupe igrali su Braga i Konyaspor, a u ovom susretu slavio je domaćin rezultatom 3:1. I na ovoj utakmici briljirao je jedan bh. nogometaš, a riječ je o Deniju Miloševiću, koji je upisao asistenciju kod jedinog gola gostiju, a također u redovima Konyaspora nastupali su još Amir Hadžiahmetović i Riad Bajić.


Deni-ast_BR-KY_0-1 by mediabh

Grupa I donijela je susret Krasnodara i Schalkea, za koji je kao zamjena natupao bh. internacionalac Sead Kolašinac. Utakmica je odigrana u Njemačkoj, a ekipa Schalkea je slavila rezultatom 2:0. Druga utakmica ove grupe igrana je u francuskoj između Nice i Salzburga, te je ovo jedan od susreta u kojem su gosti slavili pri rezultatu 0:2.

PAOK i Qarabag su u Solunu odigrali najnezanimljiviji susret četvrtog kola Europa lige, a na veliko iznenađenje gostujuća ekipa, na čijem golu je cijelu utakmicu stajao Ibrahim Šehić, pobijedila je domaćine u susretu grupe J. U ovom porazu PAOK-a, Gojko Cimirot je uspio odigrati desetak minuta. Nešto zanimljiviji susret ove grupe igrali su Fiorentina i Liberec, a u ovom susretu italijanska ekipa rutinski je slavila rezultatom 3:0.

U Pragu su prvi susret grupe K odigrali Sparta i Hapoel, a u ovom meču rezultatom 2:0 slavila je domaća ekipa, koja se trijumfom uspjela održati na prvom mjestu grupe. Drugi suret igrali su Southampton i Inter, te se on mogao okarakterisati kao jedan od derbija drugog dijela večeri, a zasigurno je i bio takav jer smo gledali mnogo uzbuđenja koja su na kraju dovela do pobjede domaćina od 2:1.

Posljednja, grupa L donijela je jedan od dva večerašnja susreta koja su završena „nepopularnim rezultatom“ 0:0, a riječ je o utakmici Zuricha i Steaue. U drugom susretu igrali su Vršajevićev Osmanlispor i Villarreal, a u pobjedi svoje ekipe od 1:2 Avdija nije dobio priliku te je cijelu utakmicu proveo na klupi za rezervne igrače.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije