Iz Valencie odgovorili Batmanu: Dok je šišmiš bio naš simbol, vi ste lovili bizone

Radiosarajevo.ba
Iz Valencie odgovorili Batmanu: Dok je šišmiš bio naš simbol, vi ste lovili bizone
Foto: Twitter / Batman

Poznata izdavačka kuća DC Comics optužila je nogometni klub Valenciju da bez prava koristi logo njenog junaka Batmana, a odgovor španjolskog kluba bio je brutalan.

Amerikanci su raspravu pokrenuli nakon što je Valencia redizajnirala, ali ne i bitno promijenila svoj grb povodom 100. godišnjice osnivanja kluba.

Ljudima iz DC Comicsa očito nije bila dovoljna činjenica što je slavni strip-junak Batman nastao 1939. godine, a Valencia svoj grb na dresu nosi od 1919. godine.

Isto tako, nije im bilo dovoljno ni što je šišmiš simbol Valencije, Katalonije i Balearskog otočja još od 13. stoljeća pa su uputili žalbu Uredu Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO).

Međutim, odgovor koji su dobili iz španjolskog kluba u najmanju je ruku brutalan. Glasnogovornik Valencije o ovome je govorio za El Confidencial.

"Razjasnimo prvo neke stvari, mi nećemo prestati koristiti simbol šišmiša zato što nam to DC kaže jer ne postoji komercijalni brend koji ima svjetska prava na šišmiše. A u vrijeme dok je naš klub igrao sa šišmišem na grbu, u Americi su ljudi još lovili bizone" poručio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije