Barcelonin predsjednik optužen u sklopu istrage za podmićivanje sudija

0
Radiosarajevo.ba
Barcelonin predsjednik optužen u sklopu istrage za podmićivanje sudija
Foto: EPA - EFE / Joan Laporta

Predsjednik španskog prvaka Barcelone Joan Laporta optužen je u srijedu u sklopu istrage o navodnom podmićivanju sudija, objavilo je špansko pravosuđe.

Laporta, koji je bio predsjednik kluba od 2003. do 2010. godine, dosad nije bio optužen za korupciju.

Barcelona i njezini bivši predsjednici Josep Maria Bartomeu i Sandro Rosell već su optuženi za korupciju u aferi u martu, kao i Jose Maria Enriquez Negreira, bivši visokopozicionirani španski sudija u središtu istrage, te njegov sin.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

U svom danas objavljenom izvještaju istražni sudija je objasnio da, po njegovom mišljenju, s obzirom na ozbiljnost optužbi, slučaj ne može zastarjeti, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Prema tužiteljstvu, katalonski klub je Negreiri platio ukupno više od 7.3 miliona eura (14.29 miliona eura) između 2001. i 2018. godine. Isplate su se odvijale preko firme Dasnil 95, koja je pripadala bivšem sudiji, a saradnja je prekinuta kada je ovaj izgubio poziciju u španskoj arbitraži.

Ovaj skandal, nazvan "afera Negreira", već mjesecima visi nad katalonskim klubom, koji negira nedjela.

Afera je dobila novu dimenziju krajem septembra nakon istrage sjedišta Tehničkog odbora arbitara (CTA), smještenog u prostorijama Španskog fudbalskog saveza (RFEF) u Las Rozasu, u blizini Madrida.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije