Predsjednik Barcelone Joan Laporta na dramatičnoj pressici: Klub je opljačkan

0
Radiosarajevo.ba
Predsjednik Barcelone Joan Laporta na dramatičnoj pressici: Klub je opljačkan
Foto: AA / Joan Laporta

Predsjednik Barcelone Joan Laporta održao je dramatičnu konferenciju za medije na kojoj je predstavio rezultate istrage o djelovanju prošle uprave. 

Zaključci su poražavajući.

Ukupan Barcelonin dug je nevjerojatnih 1.173.000.000 eura! A na plaće je išlo 40 posto više novca nego u ostalim klubovima elitne kategorije.

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

"Otkrivene su vrlo sumnjive radnje. Sve se istražuju. Pronađene su bezrazložne i nesrazmjerne isplate. Naslijedili smo astronomski dug i ogromne gubitke i to javno govorimo jer navijači imaju pravo znati što je radila uprava prije nas. Obratili smo se tužiteljstvu", započeo je Laporta pa predao riječ stručnjacima.

"Kad smo preuzeli klub, vidjeli smo da imamo mnogo dugova, a da nemamo novca. Nismo mogli isplaćivati plaće. Barca je u dvije godine izgubila 600 miliona eura, a samo 135 možemo pripisati pandemiji. Pretvorili smo kratkoročni dug u dugoročni. Sedam godina se nije radilo na infrastrukturi koja je totalno zastarjela", rekao je dopredsjednik Eduard Romeu, klupski ekonomski stručnjak.

Jaime Campaner, stručnjak za ekonomsko pravo, rekao je da je riječ o kriminalnim radnjama.

"Morali smo ići na sud. Rezultati naše istrage imaju kriminalnu važnost. Obratili smo se tužiteljstvu s dokazima. Radi se o milionskim iznosima. Posrednicima su se bez ikakvog opravdanog razloga i objašnjenja isplaćivali ogromni iznosi. Otkrili smo isplate provizija i do 33 posto, a normalno je da su do 5 posto", rekao je Campaner.

"Advokati su dobivali veliki novac a da ništa nisu radili. Govorimo o milionima eura - i do sedam miliona za transfer igrača. Umjetno stvoreni, neistiniti prihodi su se prikazivali kao realnost. Klub je platio 1.7 miliona eura samo da bi ušutkao ljude. Postoje indicije o nelegalnoj isplati od 15 miliona eura jednom klubu za pravo otkupa mladih igrača", dodao je on.

Sumnjiv transfer Miralema Pjanića

Ranije smo pisali da je finansijska ispekcija je zakucala na vrata Juventusa, a razlog za to je navodna pronevera novca u iznosu od čak 50 miliona evra.

Inspekcija je pregledala dokumentaciju o transferima, finansijske izveštaje kluba, kao i čitavu dokumentaciju koja se tiče finansija.

Pod lupom je i razmjena igrača između „Stare dame“ i Barcelone, po kojoj je Miralem Pjanić završio u Španiji, a Brazilac Arthur u Torinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije