Argentinac objavio kako pjeva rasističku pjesmu o francuskim crncima: Četvorica mu saigrači

1
Radiosarajevo.ba
Argentinac objavio kako pjeva rasističku pjesmu o francuskim crncima: Četvorica mu saigrači
Foto: X.com / Enzo Fernandes

Chelsea istražuje video koji je Enzo Fernandez objavio na društvenim mrežama, a koji Francuska nogometna federacija tvrdi da je rasistički.

Fernandez i neki od njegovih suigrača iz Argentine pjevali su uvredljivu pjesmu o francuskoj reprezentaciji u Instagram live videu objavljenom na njegovom profilu nakon što su pobijedili Kolumbiju u finalu Kupa Amerike u nedjelju.

"Oni igraju za Francusku, ali su im roditelji iz Angole. Majka im je iz Kameruna, a otac iz Nigerije. U pasošu piše Francuska", pjevali su fudbaleri Argentine.

Nova saobraćajna nesreća u Sarajevu: Sudarili se taxi i motocikl

Nova saobraćajna nesreća u Sarajevu: Sudarili se taxi i motocikl

Wesley Fofana, Fernandezov suigrač iz Chelseaja, ponovo je objavio video na X (ranije poznat kao Twitter) s natpisom: "Nogomet 2024: neobuzdani rasizam".

Pored toga, Enzo je izgubio pratioce među svim francuskim igračima u Chelseau, uključujući Wesleyja Fofanu, Axela Disasija, Malo Gustoa i Christophera Nkunkua.

Fernandez se kasnije izvinio na društvenim mrežama zbog objavljivanja videa i moguće uvrede koju je njegov sadržaj mogao uzrokovati.

"Pjesma uključuje izrazito uvredljiv jezik i nema nikakvog izgovora za te riječi," rekao je.

"Protivim se diskriminaciji u svim oblicima i izvinjavam se što sam se zapetljao u euforiju naših proslava Kupa Amerike.

"Taj video, taj trenutak, te riječi, ne odražavaju moja uvjerenja ili moj karakter.

Francuska nogometna federacija je izjavila da će podnijeti pravnu prijavu tvrdeći da su igrači Argentine izrekli "rasno uvredljive i diskriminatorne primjedbe".

U saopćenju, FFF - nadležno tijelo francuskog nogometa - navelo je da će njen predsjednik Philippe Diallo izazvati predsjednika FIFA-e Giannija Infantina i predsjednika Nogometnog saveza Argentine Claudia Fabiana Tapiju da odgovore na navodne primjedbe.

Saopćenje je glasilo: "Predsjednik Francuske nogometne federacije, Philippe Diallo, najoštrije osuđuje neprihvatljive rasističke i diskriminatorne sadržaje koje su upućene igračima francuske reprezentacije u kontekstu pjesme koju su pjevali igrači i navijači argentinske reprezentacije nakon njihove pobjede u Kupu Amerike i koja je emitirana u videu na društvenim mrežama.

"S obzirom na ozbiljnost ovih šokantnih primjedbi, suprotnih vrijednostima sporta i ljudskim pravima, predsjednik FFF-a odlučio je izravno tužiti svog argentinskog kolegu i FIFA-u te podnijeti pravnu prijavu zbog uvredljivih sadržaja rasističke i diskriminatorne prirode."

Argentina je pobijedila Francusku u izvođenju penala u finalu Svjetskog prvenstva 2022. godine, utakmicu oko koje su neki navijači argentinske reprezentacije pjevali diskriminatorne pjesme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije