Vujošević kompletira tim: Vraćaju se Kikanović i Stipanović, upitni NBA igrači

E. H.
Vujošević kompletira tim: Vraćaju se Kikanović i Stipanović, upitni NBA igrači
Nakon velikog uspjeha u pretkvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. godine, bh. košarkaši se već spremaju za kvalifikacioni ciklus koji ih očekuje u novembru, a selektor i njegov stručni štab najavili su povratak nekih igrača.

Tačnije, već u prvoj utakmici kvalifikacionog ciklusa košarkaškim Zmajevima trebali bi se priključiti Elmedin Kikanović, Andrija Stipanović i Milan Milošević, a nije isključeno da se pojavi i odnedavno oporavljeni Nedim Buza.

To je za Radiosarajevo.ba potvrdio Siniša Kovačević, direktor reprezentacije i desna ruka Duška Vujoševića, koji je dodao kako su pripreme stručnog štaba već počele.

"Kvalifikacioni susreti očekuju nas sredinom novembra, ali stručni štab i kompletna kancelarija Košarkaškog saveza BiH već je počela s pripremama za to što nas čeka. Posebno je to važno jer nećemo imati klasičnih priprema, zbog toga što su kvalifikacije usred takmičarske sezone i bit će napravljen prostor od svega nekoliko dana, kako bi se odigrale utakmice", kazao je Kovačević.

Dodao je i to da će s povratkom pojedinih košarkaša reprezentacija BiH dobiti znatno pojačanje, ali je otkrio i da li će NBA igrači zaigrati u kvalifikacijama.

"Vraćaju nam se vrlo bitni igrači koji su, tokom ljeta, imali veliku želju da zaigraju, ali su bili povrijeđeni. Također, selektor računa i na sve ostale igrače koji su izborili ovaj rezultat, kada su mnogi odustali od nas, tako da ne bi trebalo biti prevelikih izmjena. Mislim da NBA igrači neće tu biti prisutni, jer njima liga to ne dopušta, ali još uvijek nije zaokružen konačan spisak jer još uvijek ima vremena", dodao je Kovačević.

Ono što je posebno interesantno jeste i potencijalni povratak Nedima Buze, talentovanog košarkaša koji se povrijedio u jednom od susreta reprezentacije BiH, te je vrlo izvjesno da će i on zaigrati pod trenerskom palicom Duška Vujoševića.

"Nedim Buza je igrač i momak koji apsolutno, i po ljudskim i po igračkim kvalitetima, zaslužuje da bude s nama. Selektor ima veliku želju da on nastupi u reprezentaciji, a mi ćemo razgovarati s njim i s njegovim klubom kada bismo vidjeli kada da se on priključi reprezentaciji, odmah na startu ili kasnije", zaključio je Kovačević, dodavši i kako su u potrazi za igračem koji bi zamijenio Alexa Renfroea, koji je isključen iz reprezentacije zbog nediscipline.

Podsjećamo, bh. košarkašima žrijeb nije bio naklonjen te su oni dospjeli u izuzetno tešku grupu u kojoj igraju s Francuskom; Rusijom i Belgijom. Prvu utakmicu kvalifikacija za Mundobasket u Kini BiH će igrati 24. novembra protiv Rusije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije