Vežite se polijećemo: Spremni smo za 18 dana košarke, počinje Eurobasket

Faruk Zametica
Vežite se polijećemo: Spremni smo za 18 dana košarke, počinje Eurobasket
Cluj-Napoca, Helsinki, Istanbul i Tel Aviv bit će u središtu pažnje košarkaškog svijeta u narednih 18 dana. Jubilarno 40. Evropsko prvenstvo u košarci počinje danas.

Najbolja 24 tima Evrope, među kojima nažalost nema Bosne i Hercegovine borit će se za titulu najboljeg na Starom kontinentu. Grupna faza igrat će se u pomenuta četiri grada, a sama završnica Evropskog prvenstva igrat će se u gradu na Bosforu.

Na ovom Eurobasketu bit će predstavljen i novi trofej namijenjen najboljoj reprezentaciji u Evropi. Do sada se Evropsko prvenstvo prvenstvo igralo svake dvije godine, a na sljedeću smotru najboljih reprezentacija Evrope čekat ćemo četiri godine. Samim tim ovo prvenstvo imat će mnogo veći značaj.

Pripreme za Eurobasket obilježio je veliki broj otkaza, a najgore su prošli najveći favoriti za titulu prvaka Srbija i Španija. Miloš Teodosić, Miroslav Raduljica, Nikola Jokić, Nemanja Bjelica, Nikola Kalinić, Sergio Llull, Nikola Mirotić, Serge Ibaka, Rudy Fernandez, Nicolas Batum, Danilo Gallinari, Ersan Ilyasova, Omer Asik, Bobby Dixon, Alex Len, Domantas Sabonis, Jan Vesely, Marcin Gortat, Mario Hezonja, Ante Žižić, Ivica Zubac, Ante Tomić, Matt Lojeski... To su samo neka od imena koje nećemo gledati na smotri najboljih reprezentacije Evrope.

GRUPA A (Finska, Francuska, Grčka, Poljska, Slovenija, Island)

GrupaA_Eurobasket_FIBA.jpg - undefined

Utakmice grupe A igrat će se u Helsinkiju. Pored domaćina Finske u grupi su Grčka, Poljska, Francuska, Island i Slovenija. Sigurno je da nas u hladnom Helsinkiju očekuje fantastična atmosfera. Finci gdje god igraju, ma koji sport bio u pitanju imaju veliku podršku. Ljubitelji odbojke mogli su se u to uvjeriti na Europskom prvenstvu koje se trenutno igra u Poljskoj. Sjećamo se Finaca sa prošlog Eurobasketa i sigurno da će reprezentacije predvođena Petterijem Koponenom biti neugodan protivnik svima.

Francuzi će kao i uvijek biti jedna od najboljih reprezentacija na prvenstvu Evrope. Ekipa Vincenta Colleta mora se navići na život bez jednog od najboljih košarkaša Evrope svih vremena Tonyja Parkera. Na ovom Eurobasketu neće biti ni Nicolasa Batuma, Rudyja Goberta, Ian Mahinmija, Charlesa Kahudija, Fabiena Causeura... Ključni igrač Francuza bit će košarkaš CSKA Moskve Nando de Colo, a mnogo se očekuje i od Evana Fourniera košarkaša Orlando Magica.

Grci su u Helsinki doputovali bez svog najboljeg igrača Giannisa Antetokounmpa. Ostali smo uskraćeni za Greek Freaka, pa bi Grke na ovom prvenstvu trebala predvoditi dobro poznata imena. Selektor im je Kostas Missas koji je na Europskom prvenstvu za igrače do 20 godina 2009. do titule došao sa današnjim A reprezentativcima Mantzarisom, Sloukasom, Papanikolaouom, Pappasom... Vođa ove generacije na parketu trebao bi biti Ioannis Bourousis.

Marcin Gortat se oprostio od reprezentacije, a na ovom prvenstvu neće igrati ni Maciej Lampe. Poljaci su dakle izuzetno oslabljeni pod košem. Mateusz Ponitka i Przemyslaw Karnowski najvažniji su igrači u ekipi Mikea Taylora. Posebno dobre partije u pripremnim utakmicama pružio je Karnowski. Njima će se pridružiti A. J. Slaughter i Adam Waczynski i sigurno da će Poljaci biti zanimljiva reprezentacija za gledati.

Slovenija bi mogla biti jedno od najvećih iznenađenja Eurobasketa, a ne treba se začuditi ako Zmajčeki dođu do jedne od medalja. Najbolji igrač u ekipi Igora Kokoškova bit će bez ikakve sumnje Goran Dragič. Međutim pored Dragiča mnogo pažnje košarkaška Europa posvetit će najtalentovanijem mladom košarkašu današnjice. Realov Luka Dončić iza sebe ima fantastičnu sezonu, a svi žele vidjeti koliko može na Eurobasketu. Naturalizovani Amerikanac u redovima Slovenije je još jedan košarkaš Reala Anthony Randolph.

U grupi A gledat ćemo i reprezentaciju Islanda. Islanđani su jedan od najvećih autsajdera na prvenstvu i od njih niko ne očekuje velike stvari. Ključni igrač im je Jon Steffanson, a u pripremnom periodu većinom su gubili sa po 20 poena razlike.

GRUPA B (Izrael, Italija, Njemačka, Litvanija, Gruzija, Ukrajina)

GrupaB_Eurobasket_FIBA.jpg - undefined

Evropsko prvenstvo ove godine igrat će se i u Aziji. Jedan od domaćina Eurobasketa bit će reprezentacija Izraela. Predvođeni Omrijem Casspijem Izraelci žele napraviti dobar rezultat. S obzirom na to da se će igrati pred svojom publikom u Tel Avivu teško je zamisliti da Izraelci neće osigurati "vizu" za Istanbul. Gal Mekel i Yogev Ohayon, uz pomenutog Casspija i veterane Liora Eliyahua, Guya Pninija i Yotama Halperina bit će najveća snaga Izraela na ovom prvenstvu Evrope.

Njemačka je u Tel Aviv doputovala bez trojice od svojih pet NBA igrača. Međutim u Izrael je stigao playmaker Atlanta Hawksa Dennis Schroder od kojeg Chris Fleming najviše i očekuje. U rosteru Nijemaca više nema velikog Dirka Nowitzkog, a pored Schrodera najviše se okečuje od Daniela Theisa, Robina Benzinga, Johannesa Voigtmanna i Danila Barthela.

Najveću glupost pred početak Eurobasketa napravio je Danilo Gallinari. On je u prijateljskom susretu u sklopu priprema za smotru najboljih reprezentacija Evrope udario jednog holandskog košarkaša i slomio ruku. Ostala je Italija bez svog najboljeg košarkaša. Na smotri najboljih neće biti ni Andree Bargnanija, pa će kao i obično sve biti na Marcu Belinelliju. Fenerov Gigi Datome, te Daniel Hackett i Nicolo Melli bit će mu najveća podrška. Italija ima dobru reprezentaciju i bez Galla i sigurno pretenduju na medalju.

Litvanija je zemlja košarke i njih uvijek treba shvatiti ozbiljno. Zvijezda tima je naravno Jonas Valančiunas. Veliki hendikep za Litvance je neigranje Lukasa Lekavičiusa koji je trebao riješiti probleme na poziciji playmakera. Lekavičius se povrijedio u prijateljskoj utakmici i otpao je za Eurobasket. Neće biti ni sina jednog od najvećih koje je Evropa imala. Domantas Sabonis nije na raspolaganju svojoj reprezentaciji ovog ljeta, baš kao ni Paulius Jankunas i Renaldas Seibutis. Valančiunasu će se pridružiti Dontas Motiejunas, Mindaugas Kuzminskas i Jonas Mačiulis i nema nikakve sumnje da će Zeleni biti jedan od favorita za podijum.

Gruzija je imala mnogo briga uoči Evropskog prvenstva. NBA prvak Zaza Pačulia je povrijedio članak u svojoj drugoj pripremnoj utakmici i sve do samog početka prvenstva njegov nastup bio je pod znakom pitanja. Gruzijci su i bez Pačulije zahvaljujući odličnoj igri Tornikea Shengelije redom pobjeđivali u prijateljskim utakmicama. Padale su velesile poput Srbije, Grčke i Litvanije. Ukoliko Pačulija ne bude imao problema s povredama, Gruzijce bi mogli gledati i u Istanbulu.

Ukrajinci su autsajeder ove grupe. Posebno ako imamo u vidu da su u Tel Aviv došli bez Fesenka, Gladyra, Lena, Jetera. Ključni igrač Ukrajinaca na ovom Eurobasketu bit će Viacheslav Kravtsov. S obzirom na to da Ukrajinci u Izrael dolaze kao autsajderi, možda bi nekome mogli i pomutiti račune.

GRUPA C (Rumunija, Španija, Hrvatska, Crna Gora, Češka Republika, Mađarska)

GrupaC_Eurobasket_FIBA.jpg - undefined

Rumunija će u Cluju biti domaćin Grupe C. Međutim i pored toga Rumuni su apsolutni autsajderi u svojoj grupi. U pripremnom periodu gubili su većinom sa po 30 poena razlike, a Grčka ih je razbila nevjerovatnih 58 poena razlike (106:48). Ključni igrač bit će im Vlad Moldoveanu. Bit će im ovo zanimljivo iskustvo.

Svoj put u Rumuniji počet će i najveći favorit Evropskog prvenstva reprezentacija Španije. U rosteru Španaca neće biti Sergija Llulla koji je doživio užasnu povredu na pripremama, nema tu ni Mirotića, Ibake i prgavog Rudyja Fernandeza. Međutim reprezentacija koju predvode braća Gasol, u kojoj imate Ricky Rubija, Sergija Rodrigueza, Alejandra Abrinesa i Juana Carlosa Navarra, koji i u poznim košarkašim godinama može proizvesti magiju na terenu, svakako je favorit broj jedan.

Hrvati vjeruju da konačno mogu do medalje na Eurobasketu. Nakon 1995. godine kada su bili bronzani i sišli s podijuma na kojem se nalazila reprezentacija tadašnje SR Jugoslavije, Hrvatska se na njega više nije vratila. Aco Petrović će na ovom prvenstvu biti bez Marija Hezonje, Luke Babića, Mire Bilana, Ante Žižića, Ivice Zubca... Međutim i pored toga što su desetkovani, prije svega na centarskim pozicijama Hrvati će predvođeni Bogdanovićem i Šarićem biti izuzetno neugodan protivnik svima.

Crna Gora predvođena Bogdanom Tanjevićem svakako će biti neugodan protivnik svima u Cluju. Kada znamo da u svojim redovima imaju fantastičnog Nikolu Vučevića, uz takvog stratega na klupi, ne bi trebali imati problema da se domognu Istanbula. Najveću podršku Vučeviću pružit će Bojan Dubljević i Marko Todorović. Mnogo se naravno očekuje i od Tyresea Ricea.

Češka Republika je ostala bez svog najvažnijeg igrača. Jan Vesely je istaknuo da mu je potreban odmor i neće ga biti na Eurobasketu. Fantastični tandem koji je Čehe prije dvije godine odveo do sedmog mjesta Vesely - Satoransky ove godine nećemo gledati. Tačnije gledat ćemo samo Satoranskog, koji je i najvažniji igrač ove ekipe. U ekipi nema ni Balvina, Schilba, Pumprle... Ukoliko Česi dođu do Istanbula, za njih će to biti odličan rezultat.

Mađarska se vratila na Eurobasket. Posljednji put na smotri najboljih reprezentacija Evrope igrali su 1999. godine. Ključni igrač Mađara na Eurobasketu bit će Adam Hanga koji je riješio svoju budućnost i od naredne sezone igrat će u redovima Barcelone. Pred Mađarima je težak zadatak nakon 18 godina odsustva sa Eurobasketa. Hangi će najveću podršku pružiti David Vojvoda i Akos Keller.

GRUPA D (Turska, Srbija, Latvija, Rusija, Belgija, Velika Britanija)

GrupaD_Eurobasket_FIBA.jpg - undefined

Šlag na tortu dolazi na samom kraju. rupa D igra se u Istanbulu, gdje će biti i završnica takmičenja i s pravom možemo reći da je ovo grupa smrti. Domaćin Turska pred svojim navijačima bit će neugodan protivnik svima. Turci jesu na ovom Eurobasketu bez Ilyasove, Asika i Kantera, ali bez obzira na to imaju reprezentaciju koja može pred vatrenim navijačima pomutiti planove favoritima. Najvažniji igrač u ovoj reprezentaciji Turske je Cedi Osman, a najveću podršku pružit će mu Furkan Korkmaz uz veterane Sinana Gulera i Semiha Erdena. Veliki hendikep Turci su doživjeli pred sami početak Eurobasketa kada su ostali bez Bobbyja Dixona.

Srbija je uoči ovog Eurobasketa vjerovatno imala i najviše problema s povredama. Srebreni sa Svjetskog prvenstva i Olimpijskih igara, predvođeni Sašom Đorđevićem na ovo prvenstvo idu s praktično drugom ekipom. Otpali su Miloš Teodosić, Nemanja Bjelica, Miroslav Raduljica, Nikola Kalinić, Nemanja Nedović, Nikola Jokić... Puno je to zaista vrhunskih košarkaša za jednu reprezentaciju. Međutim i pored toga Srbijanci su jedan od favorita za zlato. Prva zvijezda ove ekipe bit će fantastični Bogdan Bogdanović, a mnogo se očekuje i od Bobana Marjanovića. U jedno nema sumnje. Srbijanci će sigurno igrati najbolju odbranu na Eurobasketu.

Latvija u Istanbul dolazi sa jednom od najvećih zvijezda evropske košarke. Svi žele vidjeti kako će Kristaps Porzingis igrati ovog ljeta. Teško je zamisliti da neko može čuvati košarkaša New York Knicksa i to će svima biti izuzetno težak zadatak. Kada znamo da su tu braća Davis i Dairis Bertans, uz Strelniekisa i Timmu, onda nema sumnje, Latvija bi mogla daleko.

Rusi se nisu "proslavili" na nekoliko posljednjih takmičenja i žele u Istanbulu popraviti dojam. Nakon četiri godine pauze u reprezentaciju se vraća Alexey Shved i uživat ćemo u igrama košarkaša Khimkija. Tu je opet i košarkaš Brooklyn Netsa Timofey Mozgov. Na prvenstvu će im nedostajati Sergey Karasev, a najveća pomoć tandemu Shved-Mozgov bit će Voroncevič, Fridzon i Kulagin. Bit će Rusi čini se opet izuzetno težak protivnik svima.

Reprezentacije Beglgije i Velike Britanije su svojevrsni autsajderi u ovoj grupi. Međutim Belgijance niko ne smije potcijeniti. U reprezentaciji neće biti Matta Lojeskog, ali je tu Sam Van Rossom, kao i jedan od najtalentovanijih evropskih igrača u NCAA ligi Manu Lecomte. Tu je i košarkaš koji je dugo nosio dres najtrofejnijeg evropskog kluba Real Madrida - Axel Hervelle, kao i Jonathan Tabu, pa bi Belgija mogla biti "mina" u grupi D.

Reprezentacija Velike Britanije bez ikakve sumnje je najveći autsajder grupe D. Najveća zvijezda im je Daniel Clark, a najveću podršku trebali bi mu pružiti Andrew Lawrence i Luke Nelson. Britanci že biti Mylesa Hessona i najveće zvijezde Bena Gordona.

 

Eurobasket_Infografika_AA.jpg - undefined

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije