Večeras počinju novi ispiti za Teletovića i Nurkića

Radiosarajevo.ba
Večeras počinju novi ispiti za Teletovića i Nurkića
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Svega nekoliko sati ostalo je do početka takmičenja u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu, u okviru koje i Bosna i Hercegovina ima dva svoja predstavnika. Naravno riječ je o NBA ligi koja počinje večeras od 1.30 po srednjoeuropskom vremenu.

Tri susreta bit će odigrana prve večeri regularne sezone NBA lige, a u okviru njih sastat će se Cleveland Cavaliersi i New York Knicksi, Portland Trail Blazersi i Utah Jazz, te Golden State Warriorsi i San Antonio Spursi.

Ovo je inače 71. sezona u okviru koje će naslov prvaka braniti Cleveland Cavaliersi, koji večeras i otvaraju novu sezonu, a koje predvodi LeBron James jedan od najboljih košarkaša današnjice. Naravno, najveći protivnici u borbi za titulu, ukoliko sve bude uredu, bit će im Golden State Warriorsi, na čijem čelu se ove sezone nalaze čak četvorica sjajnih igrača Stephen Curry, Draymond Green i Klay Thompson, kojima se ove sezone pridružio i izvrsni Kevin Durant.

I inače, trade između Warriorsa i Oklahoma City Thundera u kojem je Durant stigao u Oakland bio je najveća priča ovogodišnje ljetne pauze u NBA ligi i sigurno je da će to umnogome promijeniti omjer snaga ekipa u zapadnoj konferenciji. Također, sam početak predsezone i sezone u NBA-u obilježio je i mali skandal, u kojem je učestvovao vrsni playmaker Chicago Bullsa, Derrick Rose, a koji je bio optužen za pokušaj silovanja. Sve te optužbe odbačene su prije pet dana, iako postoje neki eksplicitni dokazi u ovom slučaju.

I bh. košarkaški reprezentativci Mirza Teletović i Jusuf Nurkić imat će itekako zanimljivu sezonu, prvi u Milwaukee Bucksima, a drugi u redovima Denver Nuggetsa. Obojica su veoma solidno odigrali predsezonu, u okviru koje su upisali i poneke sjajne rezultate. Teletović je tokom predsezone u prosjeku pogađao 7,8 poena za 20,5 minuta provedenih na parketu, dok je Nurkić imao nešto bolji učinak sa 12,6 poena i sjajnih 14 asistencija za prosječno 23,4 minute provedene na parketu.

Kapiten bh. košarkaške reprezentacije će, ipak, imati malo teži zadatak jer tek ove sezone počinje nastupe u novom timu iz Milwaukeeja, dok je Nurkić, u neku ruku, već postao standardan igrač u Denveru i uživa potpuno povjerenje trenera Michaela Malonea, sa kojim će sarađivati ove sezone.

Veoma zanimljivo bit će pratiti i razvoj novih igrača u NBA ligi, takozvanih rookieja, gdje je od prvih deset pickova drafta njih čak sedam ulazi u kategoriju za pozicije krilnog centra i centra, što je jedan novi trend u NBA-u. 

Ekipe, kao što su San Antonio Spursi koji od ove sezone imaju u svojim redovima Pau Gasola ili Toronto Raptorsi koji sjajno igraju još od prošle sezone bit će svakako, pored drugih timova, garant da ćemo i ove sezone uživati u vrhunskoj košarci na NBA parketima, čemu već večeras možemo svjedočiti od 1.30 sati iza ponoći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije