Večer NBA drafta: Zion očekivano prvi, jedan igrač iz regiona izabran u prvoj rundi

Radiosarajevo.ba
Večer NBA drafta: Zion očekivano prvi, jedan igrač iz regiona izabran u prvoj rundi
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Luka Šimanić izabran za 19. pika

Kao što se i predviđalo, New Orleans Pelicansi izabrali su Ziona Williamsona za prvog picka na ovogodišnjem NBA draftu, održanom sinoć u Brooklynu.

Od igrača iz regiona prvi je izabran hrvatski košarkaš Luka Šamanić, za kojeg su se odlučili San Antonio Spursi kao 19. picka.

Williamsom je tokom prošle sezone blistao u dresu Dukea, zbog čega su ga mnogi odavno vidjeli kao prvog picka. Bila je to njegova debitantska sezona u NCAA, a završio ju je sa prosjekom od 22,6 poena i 8,9 skokova po utakmici.

Osamnaestogodišnji košarkaš je visok 201 centimetar i ima 129 kilograma, a igra na poziciji krila. Za nešto više od dvije sedmice će, inače, proslaviti 19. rođendan.

U emotivnom govoru nakon što je izabran na draftu, Williamson se zahvalio majci, koja je “žrtvovala vlastite snove kako bi se njegovi ostvarili”.

Kao drugog picka, Memphis Grizzliesi su se odlučili za 19-godišnjeg Jaa Moranta, koji je u prethodne dvije godine pohađao Murray State. Trećeg picka imali su New York Knicksa, a oni su se odlučili za Kanađanina RJ Barretta, koji je na Dukeu bio Williamsonov saigrač.

Iako su Pelicansi imali pravo na četvrtog picka, oni su se upustili u trejd sa Atlanta Hawksima, koji su izabrali DeAndrea Huntera sa Virginia Statea. Tim iz grada Coca-Cole je dobio Solomona Hilla, dok je Pelicansima, između ostalog, pripao osmi pick na draftu, a tada su izabrali Jaxsona Hayesa sa Univerziteta Texas. Cleveland Cavaliersi su kao petog picka birali Dariusa Garlanda, koji je u prošloj sezoni igrao za Vanderbilt.

Ono što je obilježilo draft za igrače iz regiona je trejd Darija Šarića iz Minnesota Timberwolvesa u Phoenix Sunse zajedno sa 11. pickom za šestog. Wolvesi su se tom prilikom odlučili za Jarretta Culvera sa Texas Techa, dok su Sunsi birali Camerona Johnsona, koji je pohađao Univerzitet Sjeverne Karoline.

Chicago Bullsi su imali sedmog picka i izabrali su Cobyja Whitea sa Univerziteta Sjeverna Karolina, dok je Rui Hachimura prvi košarkaš koji nije sa američkog kontinenta koji je izabran na ovogodišnjem draftu. Japanca su kao devetog picka izabrali Washington Wizardsi, a prvu desetoricu kompletirao je Cam Reddish, koji je završio u Hawksima, koji su tog picka dobili u trejdu sa Dallasom.

Prvi Evropljanin koji je izabran na draftu je Sekou Doumbouya, član francuskog Limogesa, a on je završio u Detroit Pistonsima. Sljedeći je bio Goga Bitadze, doskorašnji košarkaš Mega Bemaxa, kojeg su izabrali Indiana Pacersi kao 18. po redu. Gruzijski košarkaš je od 2016. godine igrač Mege, bio je na pozajmicama u Smederevu i Budućnosti, a ponikao je u Viti iz Tbilisija.

Odmah potom su se Spursi odlučili za Hrvata Luku Šamanića, koji je prošao mlađe kategorije Zagreba, potom je prešao u Barcelonu, a u NBA ligu ide iz Olimpije.

Na draftu je izabran i Alen Smailagić, rođeni Beograđanin koji je prošle sezone igrao u razvojnoj G ligi za Santa Cruz Warriorse. Kao 39. picka izabrali su ga Pelicansi.

Vanja Marinković iz Partizana također se našao među odabranima, Sacramento Kingsi su ga uzeli kao 60. picka.

Za draft su bila prijavljena i dva bh. košarkaša, Njegoš Sikiraš i Samir Šehić, ali nisu izabrani.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije