Sve je spremno za prijateljske košarkaške mečeve u Pjongjangu

Anadolija
Sve je spremno za prijateljske košarkaške mečeve u Pjongjangu
Foto:NKNews / Delegacija južnokorejskih sportista otputovala je u Sjevernu Koreju
Brojna delegacija sportista, sportskih radnika i novinara iz Južne Koreje otputovala je danas u Sjevernu Koreju uoči prve košarkaške utakmice između timova iz dvije zemlje nakon deceniju i pol.
Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in je tokom aprilskih susreta sa sjevernokorejskim liderom dogovorio da se sutra i prekosutra u Pjongjangu odigraju četiri prijateljske košarkaške utakmice između timova iz dvije zemlje.

Više od 100 članova južnokorejske delegacije otputovalo je jutros vojnim letovima ka Pjongjangu. Na čelu delegacije je južnokorejski ministar za ujedinjenje Koreje Cho Myoung-gyon, a u njoj su i muške i ženske košarkaške ekipe.

Košarkaški mečevi bi trebali ojačati duh prijateljstva na kriznom Korejskom poluotoku, a veliki fan upravo tog sporta je i sjevernokorejski lider Kim Jong-un.

Ženski košarkaški tim sastavljen iz obje Koreje je jedan od tri svekorejska tima koji će nastupiti na predstojećim Azijskim igrama u Indoneziji.

Sportska diplomacija se pokazala učinkovitom u smirivanju tenzija i relaksaciji odnosa između dvije Koreje. Zajednički ženski hokejaški tim pobrao je sve simpatije učešćem na februarskim Zimskim olimpijskim igrama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije