Posljednji pozdrav Davidu Sternu: Čovjek koji je zauvijek promijenio NBA

O. K.
Posljednji pozdrav Davidu Sternu: Čovjek koji je zauvijek promijenio NBA
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / David Stern

NBA liga sinoć je kasno objavila da nas je u prvom danu Nove godine u 77. godini  napustio David Stern, bivši komesar lige i jedan od revolucionara košarkaškog playbooka i igre u svakom smislu.

„The Old man“ ili „Starac“ kako su ga u kasnijim godinama nazivali NBA igrači vođenje lige preuzeo je 1984. godine, a upravo je tada u ligu ušlo najveće ime od svih – mladić iz Sjeverne Karoline po imenu Michael Jordan.

David Stern, baš kao i Michael, te Hakeem Olajuwoon (koji je izabran prvi na tom draftu), obilježit će NBA ligu i u njoj ostaviti svoj vječni pečat.

Starac, koji je u ligu došao osamdesetih, u vrijeme showtimea Lakersa i graciozne igre Larrya Birda, promijenio je ligu na više načina.

Prvenstveno, uveo je da se sve utakmice playoffa igraju na četiri dobivene, odnosno da jedna serija traje sedam utakmica, proširio je ligu na 30 timova odnosno kreirao je NBA ligu onakvu kakvom je mi poznajemo danas.

Uveo je i nova pravila, kao što je defanzivne i ofanzivne tri sekunde, ukinuo je handchecking pravilo odnosno pooštrio je pravila prilikom faula (pravilo koje se najviše nije svidjelo Bad boy Pistonsima, odnosno kasnije New York Knicksima), ali je igru koja je bila poznata po fizičkim obračunima igrača pretvorio u gracioznu igru koja je brza i primamljiva za oko.

Također, zaslužan je i za kreiranje najbolje ekipe svih vremena odnosno Dream tima koji je nastupio na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992.

Izašao je iz svog odijela i uloge komesara i vratio je Magica Johnsona u ligu kako bi se legenda Lakersa oprostila od svojih navijača, iako su tada svi strahovali od njegove bolesti.

Također je Michaela Jordana nagovorio da se iz bejzbola vrati kako bi igrao košarku i hvala mu na tome, jer da to nije uradio, ko zna da li bi danas pričali o Jordanu kao najvećem igraču svih vremena.

U njegovom mandatu NBA je doživio dvije lockout sezone, ali je svaki put Stern bio na strani igrača, ali i nas koji to gledamo.

Uveo je pravilo da se igrači tokom dolaska na utakmicu moraju prikladno oblačiti, da ne mogu nositi široke hlače.

Stern je ligu koja je bila u njenom najboljem periodu digao na još bolji, a tokom njegovog mandata kroz ligu su prošle i brojne zvijezde sa Balkana, ali i legende koje će zauvijek, baš kao i David Stern, ostati upamćeni kao ljudi koji su oblikovali košarku onakvom kakvom je mi danas znamo.

Sa mjesta komesara odstupio je 2014. godine kada ga je naslijedio Adam Silver.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije