Novi trener sarajevskih Studenata otkrio ambicije: "U Bosninom DNK uvijek mora biti borba za titule"

1
A. Vatreš
Novi trener sarajevskih Studenata otkrio ambicije: "U Bosninom DNK uvijek mora biti borba za titule"
Foto: KK Bosna / Zoran Kašćelan

Košarkaški klub Bosna u novu sezonu ulazi s novim trenerom, Zoranom Kašćelanom (38), mladim crnogorskim stručnjakom, iza kojeg je uspješan angažman u Borcu.

S klubom iz Banje Luke, na čijoj klupi je proveo skoro dvije i po godine, prošle sezone igrao je finale Prvenstva BiH, a prije toga je stekao značajno iskustvo u ženskoj košarci.

Izazov karijere

Ipak, vođenje Bosne je najveći izazov u njegovoj dosadašnjoj karijeri, o čemu je govorio za portal Radiosarajevo.ba.

Intervju | Vedran Đekić: "Esencijalna ljepota glumačke igre je da uči, ali i liječi"

Intervju | Vedran Đekić: "Esencijalna ljepota glumačke igre je da uči, ali i liječi"

"Poslije uspješne sezone s Borcem došlo je do interesovanja Bosne. Jednostavno, ambicije kluba i moje lične trenerske ambicije su se poklopile. Osjećam da je Bosna pravi izazov za mene i radujem se dolasku u Sarajevo", rekao je Kašćelan za Radiosarajevo.ba.

Premijeru na klupi sarajevskih Studenata imao je na nedavno održanom Memorijalu Mirza Delibašić, gdje je Bosna odlično parirala znatno kvalitetnijim protivnicima. U polufinalu je nakon egal borbe poražena od Dinamo Sassarija s 67:73, da bi u utakmici za treće mjesto pobijedila novog člana ABA lige Dubai rezultatom 81:73.

"Imamo potencijal, tu nema dileme. Ekipa je napravljena da u oba takmičenja bude konkurentna, ali smo svjesni da vrijeme treba da radi za nas. Nije za očekivati da je ta igra još na nivou na kojem bi željeli, ali prikazali smo se u dobrom svjetlu pred domaćom publikom protiv ekipa sa znatno većeg nivoa.

U pripremnom periodu rezultat nije u prvom planu i više me raduje ta energija i zalaganje momaka koji su pokazali da prije svega s dobrom odbranom i agresivnošću može da se igra s kvalitetnim rivalima".

Zoran Kašćelan

Osim one na klupi, i Bosnin igrački kadar je pretrpio značajne promjene. Stiglo je čak 10 novih igrača, među kojima su i tri Amerikanca - playmaker Jarrod West, bek Dimitrius Underwood i bek/krilo Christian Lutete.

"Znatno je izmijenjen roster, podmlađena je ekipa. Gledali smo da to budu igrači koji mogu da iznesu oba takmičenja. Prije svega da bude mlađa ekipa, potentnija fizički. Treba vremena da se sve to uskladi, ali kao što sam već rekao ranije, Bosna uvijek mora da se bori za najveće ciljeve i titule. Da je to lako napraviti brzo, onda bi se češće dešavali takvi slučajevi u sportu. Ključno je da napravimo dobar temelj".

Tri fronta

Ključno pitanje koje se već sada nameće je da li se Bosna može uključiti u borbu za naslov prvaka i prekinuti dugogodišnju dominaciju Igokee.

"Mislim da je organizacija u klubu na visokom nivou. Zalaganje igrača na treninzima je dobro i vjerujem kako vrijeme bude odmicalo da ćemo sve bolje igrati i praviti bolje rezultate. Nismo nužno opterećeni da taj rezultat dođe tako brzo, ali Bosna u svom DNK mora uvijek da ima borbu za titule. To je igračima jasno i borit ćemo se da pobijedimo svaku utakmicu".

Pored domaćeg šampionata i kup takmičenja, Bosnu očekuje i nastup u ABA 2 ligi s jakim protivnicima. Prvi ispit je već 26. septembra protiv prošlogodišnjeg finaliste Vojvodine u Novom Sadu.

"Treba naglasiti da je format takmičenja promijenjen, da je znatno manji broj utakmica u prvoj fazi, tako da svaki od tih duela ima ogroman značaj. U grupi smo s Vojvodinom, Sutjeskom i Rabotničkim. Vojvodina je prošlogodišnji finalist i sigurno najveći favorit kada je u pitanju ligaški dio, tako da smo na otvaranju protiv jednog od najboljih timova lige. Ali idemo korak po korak. Želimo da svima budemo konkurentni i da se nađemo među dvije najbolje ekipe u grupi, te izborimo drugu fazu.

Istovremeno s tim igrat će se i bh. liga što iziskuje ogromne napore. Vjerujem da će tu dosta prilike imati i mlađi igrači, da raširimo taj roster i imamo mnogo više igrača na koje možemo da računamo".

Bosnine ambicije uprkos velikim promjenama ostaju iste. Postepeno jačati i vratiti se u vrh regionalne košarke, gdje joj je i mjesto.

Pred Bosnom je nastup na tri fronta

"Nakon duže godina Bosna igra ABA 2 ligu, što je samo po sebi korak više u odnosu na prethodne sezone. Želimo prvo da napravimo okosnicu tima oko koje će da se pravi ta jača Bosna, a kada dođe vrijeme siguran sam da ćemo se spremiti za te najveće moguće ciljeve, a to je sigurno plasman u prvu ABA ligu.

Kao što smo rekli, 10 novih igrača, tek smo mjesec dana zajedno. Ukoliko bi se ukazala prilika da se umiješamo u borbu u prvoj sezoni, bilo bi sjajno, ali idemo postepeno. To je jedan od razloga zašto sam došao ovdje.

Da bi se stvorio sistem treba vremena i uvjeren sam da ljudi koji vode klub znaju kako to u sportu ide, da treba da rastemo iz dana u dan i onda dođemo na nivo kojem težimo“, dodao je Kašćelan za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije