Nenad Marković: Ne trebaju nam egzibicije pred Eurobasket

3
Radiosarajevo.ba
Nenad Marković: Ne trebaju nam egzibicije pred Eurobasket
Foto: Haberturk / Nenad Marković

Nenad Marković, legendarni bh. košarkaš, koji iza sebe ima uspješnu sezonu u francuskom Dijonu za portal BHbasket prokomentarisao je aktuelnu situaciju u bh. košarci:

Vaš komentar povodom ostavki selektora Vedrana Bosnića kao i Mirze Teletovića?

Marković: Ne znam šta bih rekao, znam ono što sam pročitao iz medija. Bosnić je napravio sjajan posao, vraćen je kult reprezentacije, igrači dišu kao jedan što pokazuje i rezultat. Postigao se kontinuitet, ne znam u čemu je problem. Nadam se da će se prevazići razlike, i da se obezbjede najbolji uslovi selektoru Bosniću i igračima za Evropsko prvenstvo.

SDA: "Vučić u Mostaru ponovo negirao genocid u Srebrenici, ali istina će zauvijek ostati zapisana"

SDA: "Vučić u Mostaru ponovo negirao genocid u Srebrenici, ali istina će zauvijek ostati zapisana"

Da li mogu ovi događaji uticati na atmosferu u reprezentaciji?

Marković: Mogu je poremetiti, a mogu je i poboljšati. Ako Bosnić ostane atmosfera će biti ako ne ista već i bolja. Vidjeli smo da su svi igrači stali uz Bosnića što je vrlo bitno i to je najvažnije. Sada da se ulazi u neko mijenjanje selektora pred Eurobasket to je baš jedna egzibicija.

KS BiH je krenuo u akciju prikupljanja sredstava za Zmajice?

Marković: Nemam šta reći, taj cirkus se nastavlja iz godine u godinu, naši sportski uspjesi su čuda naših sportista. Kada bi počeli da upoređujemo koliko se ulaže u regionu, bili bi svi šokirani koliko drugi ulažu, a mi ne ulažemo.

Kako je finansiranje reprezentacije bilo u vrijeme kada ste Vi igrali?

Marković: Sve je bilo na bazi minimalnih sredstava puno ljubavi odricanja bez planske pomoći države Uvijek se to moralo moliti tražiti, moliti, kumiti do zadnjeg dana. Nismo obraćali toliko pažnju jer je i bilo više patriotizma u ljudima, pa su pomagtali reprezentaciju. Sve je to bilo da kažem na nekoj drugarskoj bazi. Nama je bilo bitno da predstavljamo BiH. Nažalost danas postoje ljudi koji opstruišu, kojima BiH ništa ne znači, to je neka realnost u kojoj živimo. Moramo naći način da velike firme, državna preduzeća pomognu reprezentacije, da ne bude ovako kao sadaka svaki put. Kod nas još uvijek državni aparat nije shvatio da je najveća promocija države kroz sport.

Kako je Uprava Dijona zadovoljna rezultatima ove sezone?

Marković: Prezadovoljni su rezultatima kluba ove sezone. Bilo je dosta povreda igrača, dok smo se stabilizovali, nakon čega smo počeli dobro da igramo. Ušli smo u BCL TOP 16, u prvenstvu u TOP 4, izgubili smo od Asvela u polufinalu. Prije toga izbacili smo favorizovani Limož. Imam ugovor još jednu sezonu, sada krećemo u potragu za novim igračima, te opet sve od početka sa novim titmom da ponovo idemo uspiniti naše ciljeve.

Cijeli razgovor pogledajte u videoprilogu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije