SAD / NBA: 18 bivših igrača optuženo za prevaru vrijednu 4 miliona dolara

07. 10. 2021. u 18:22:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Osamnaest bivših igrača NBA (National Basketball Association) optuženo je za prevaru ligaškog zdravstvenog i socijalnog programa od oko 4 miliona dolara, navedeno je to u optužnici koja je u četvrtak podignuta u New Yorku.

Američki federalni tužitelji planirali su konferenciju za novinare kako bi opisali slučaj koji je pokrenut pred saveznim sudom u Manhattanu. Do četvrtka ujutru, 16 optuženika bilo je u pritvoru, objavile su vlasti, piše Washington Post.

Prema optužnici, bivši igrači uključili su se u široko rasprostranjenu shemu prevare plana podnošenjem lažnih i zavaravajućih potraživanja kako bi dobili nadoknadu za medicinske i stomatološke troškove koji nikad nisu nastali.

Čak 18 igrača je bilo među 19 osoba optuženih u optužnici. Rečeno je da se shema provodila najmanje od 2017. do 2020. godine, kada je ligaški program zaprimio lažne tvrdnje u ukupnom iznosu od oko 3,9 miliona dolara. Od toga su optuženici primili oko 2,5 miliona dolara lažnih prihoda.

Zahtjev za komentar od lige novinari WP nisu mogli dobiti.

Među optuženima bio je i Anthony Allen, šestostruki selektor reprezentacije u obrani i član prvaka Boston Celticsa 2008. godine. Optužena je i njegova supruga. Ipak, većinom su optuženi bivši igrači imali karijere te su igrali za nekoliko različitih ekipa i nikada nisu dostigli ni blizu ogromnu slavu ili plate koje imaju vrhunski igrači.

Drugi bivši igrač optužen u ovoj shemi bio je Sebastian Telfair, nekadašnja srednjoškolska zvijezda u New Yorku, koji je bilo cijenjen kada je postao profesionalac, iako njegova NBA karijera s osam franšiza nikad mu nije donijela slavu kakvu su neki očekivali.

Među optuženima su bila i četiri NBA prvaka. Ronald Glen Davis, zajedno s Allenom, bio je dio te titule tima u Bostonu 2008. godine. Shannon Brown osvojio je dva prvenstva s Los Angeles Lakersima, a Melvin Ely osvojio je naslov sa San Antonijem 2007. godine, piše Washington post.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA