Vremeplov / Na današnji dan: Kako je bivši trener Bosne režirao košarkašku senzaciju

04. 07. 2017. u 07:46:00 J. M.

Shares: 0

München, 4. juli 1993. godine. Finale Europskog prvenstva u košarci između Njemačke i Rusije. Apsolutni favorit bila je reprezentacija Rusije, ali domaća selekcija nije željela potpisati kapitulaciju.

Već je plasmanom u finale Njemačka napravila najveći uspjeh u historiji. Ekipa koju je s klupe predvodio bivši Bosnin trener Svetislav Pešić, u četvrtfinalu je eliminirala Španiju (79:77), a u polufinalu Grčku (76:73).

"Naš cilj bio je plasman u četvrtfinale, ali Kari (Pešić) nas je uvjerio da možemo više iako je nastup otkazao tada najbolji njemački košarkaš Detlef Schrempf", prisjećao se kapitan Hansi Gnad.

U finalu su Nijemci održavali "egal" s favoriziranim Rusima. U posljednjih 10-ak sekundi ušlo se s prednošću Rusije 68:70.

Puleni Svetislava Pešića imali su napad, lopta je spuštena na centra Christiana Welpa koji je tri sekunde prije kraja zakucao uz faul. Welp je pogodio i dodatno slobodno bacanje za pobjedu Njemačke 71:70 i neopisivo slavlje u Münchenu.

Njemačka europski prvak u košarci! Bilo je to jedno od  najvećih iznenađenja u historiji košarke.

Svi su ubijeđeni da uspjeh ne bi bio moguć bez Svetislava Pešića, Piroćanca koji je punu afirmaciju stekao kao igrač i trener KK Bosna. Kao igrač Pešić je učestvovao u svim uspjesima zlatne Bosnine generacije, predvođene Mirzom Delibašićem, dok je kao trener Studentima donio posljednju titulu prvaka Jugoslavije 1983.

Europsko prvenstvo u Njemačkoj ostat će u sjećanju i našim ljubiteljima košarke jer je reprezentacija BiH ostvarila najveći uspjeh – osmo mjesto. Bh. centar Sabahudin Dino Bilalović je bio najbolji strijelac prvenstva dok je za MVP-a izabran junak finala Christian Welp.

Sudbina je htjela da nas prerano napuste oba heroja Europskog prvenstva u Njemačkoj: Bilalović je preminuo 2003. godine, Welp 12 godina kasnije. Obojica od srčanog udara...

NEMA KOMENTARA