Šibenik: Pod Baldekinom TAS-ov Golf koji je Bosna poklonila Draženu Petroviću

Radiosarajevo.ba
Šibenik: Pod Baldekinom TAS-ov Golf koji je Bosna poklonila Draženu Petroviću
/ Foto: Facebook
Prvi automobil Dražena Petrovića – bijeli VW Golf iz 1983. godine – vratio se u Šibenik.

Vučna služba dopremila je besprijekorno sređenog Golfa jedinicu ispred stana u Preradovićevoj ulici, ispod Draženovog koša i grafita posvećenom legendarnom košarkašu.

Sve je nadgledala Biserka Petrović, majka tragično preminulog košarkaša, koja se na sve načine trudi očuvati sjećanje na jednog od najboljih europskih igrača svih vremena.

Priča o automobilu je zanimljiva. U proljeće 1983. godine KK Bosna je željela dovesti najtalentiranijeg jugoslavenskog košarkaša Dražena Petrovića. Stjepan Grubnić, generalni sekretar sarajevskih Studenata, u fabrici TAS "preko reda" je nabavio novog Golfa jedinicu i poslao ga Draženu.

No, tada je uslijedilo legendarno finale play-offa za prvaka Jugoslavije između Šibenke i Bosne. Dramatična treća utakmica u dvorani pod Baldekinom je okončana kontroverznim faulom Sabita Hadžića nad Draženom Petrovićem.

Košarkaš Šibenke dobio je dva slobodna bacanja koja je pretvorio u pobjedu njegovog kluba 83:82. Bosna se žalila, utakmica je poništena, a Šibenka je odbila igrati ponovljenu utakmicu. Odnosi između klubova su narušeni pa je postao neizvodiv prelazak Dražena u Bosnu.

"Kada je propao Draženov transfer u  Bosnu, moj suprug Jole i Neven Spahija (kasnije uspješni košarkaški trener iz Šibenika) otišli su u Sarajevo i kupili VW Golf", objasnila je Draženova majka Biserka.

Nakon Draženove tragične pogibije Biserka Petrović koristila je sarajevski Golf, a sada je automobil, generalno sređen, stigao u Šibenik, gdje će pod Baldekinom biti jedna od uspomena na košarkaškog virtuoza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije