Luka Dončić najbolji mladi igrač godine, Giannis jedva suzdržao suze

Radiosarajevo.ba
Luka Dončić najbolji mladi igrač godine, Giannis jedva suzdržao suze
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Luka Dončić

Večer dodjele NBA nagrada protekla je u znaku Evropljana.

Od šest najznačajnijih individualnih priznanja, tri su otišle u ruke košarkaša sa Starog kontinenta.

Za najkorisnijeg igrača (MVP) najjače lige svijeta izabran je grčki internacionalac Giannis Antetokounmpo. Pobijedio je ispred Jamesa Hardena i Paula Georgea, koji su također bili u užoj konkurenciji.

U emotivnom govoru nakon prijema nagrade, “Greek Freak” se zahvalio svojoj porodici na svemu što su učinili za njega. Pritom nije mogao zaustaviti suze, bio je to zaista dirljiv trenutak za sve koji su gledali.

Luka Dončić je, očekivano, izabran za novajliju godine. Slovenska senzacija osvojila je čak 98 od 100 prvih mjesta na glasačkim listićima, playmaker Dallasa postao je drugi Evropljanin nakon Paua Gasola koji nosi priznanje za najboljeg rookieja u NBA. Dakle, ujedno je prvi iz našeg regiona sa ovom nagradom…


Defanzivac godine je još jedan evropski as, riječ je o Rudyju Gobertu, francuskom reprezentativcu koji je prošle godine igrao u tuzlanskom Mejdanu u sklopu meča kvalifikacija za SP, protiv selekcije BiH (52:102, Gobert je bio najefikasniji sa 16 poena). Priznanje je gorostas iz Utah Jazza osvojio drugu godinu zaredom.

Što se tiče ostalih nagrada – najbolji šesti igrač je Lou Williams iz Clippersa, igrač koji je najviše napredovao Pascal Siakam iz Raptorsa, a najbolji trener je strateg Bucksa Mike Budenholzer.

Nagradu za najborbenijeg igrača dobio je Marcus Smart iz Celticsa, dok je Mike Conley iz Grizzliesa dobio nagradu za sportsko ponašanje, a ujedno i saigrača godine. Najbolji trenutak sezone bila je utakmica u kojoj je Derrick Rose postigao 50 poena. Operativac godine je Jon Horst iz Bucksa, iako su mnogi očekivali da to priznanje pripadne Masaiju Ujiriju iz Raptorsa.


Priznanje za pomoć zajednici pripalo je Bradleyu Bealu iz Wizardsa.

Nagrade za životno djelo osvojile se dvije ligende – Magic Johnson i Larry Bird.

Dobitnici najznačajnijih individualnih priznanja u NBA ligi:

  • MVP: Giannis Antetokounmpo
  • Rookie godine: Luka Dončić
  • Najbolji šesti igrač: Lou Williams
  • Defenzivac godine: Rudy Gobert
  • Igrač koji je najviše napredovao: Pascal Siakam
  • Trener godine: Mike Budenholzer

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije