Los Angeles Lakersi osvajači prvog NBA kupa, LeBron James proglašen za MVP-a turnira

0
Radiosarajevo.ba
Los Angeles Lakersi osvajači prvog NBA kupa, LeBron James proglašen za MVP-a turnira
Foto: EPA - EFE / LeBron James podigao trofej

Los Angeles Lakersi osvajači su prvog NBA kupa, novog takmičenja najjače košarkaške lige na svijeta, nakon što su u finalu u Las Vegasu pobijedili Indiana Pacerse s 129:109.

Do historijskog naslova Lakerse su vodila tri igrača. Anthony Davis ostvario je lične sezonske rekorde poena (41) i skokova (20), a dodao je i pet asistencija.

LeBron James, koji je proglašen za MVP-a turnira, ubacio je 24 uz 11 skokova, dok je Austin Reaves postigao 28 koševa, usprkos tome što zbog bolesti nije bio starter.

Proizraelski studenti napali propalestinske demonstrante, spora reakcija policije

Proizraelski studenti napali propalestinske demonstrante, spora reakcija policije

Kod Indiane najbolji je bio Tyrese Haliburton s 20 poena i 11 asistencija, dok je Bennedict Mathurin također zabio 20.

NBA je igrače koji su igrali finale novog takmičenja nagradila i raskošnim novčanim bonusima. Igrači Lakersa sa "standardnim" dvosmjernim ugovorima dobili su svaki po 500.000 dolara (910,880 KM), dok je igračima Pacersa s takvim statusom pripalo po 200.000 dolara (364.350 KM). Igrači s običnim dvosmjernim ugovorima uzeli su svaki po polovicu navedenih iznosa.

Lakersi su do trofeja stigli ostvarivši maksimalan broj pobjeda. Do finala su pobijedili Phoenix Sunse, Memphis Grizzliese, Portland Trail Blazerse i Utah Jazz u grupnoj fazi, prije nego su ponovo nadigrali Sunse u četvrtfinalu, New Orealns Pelicanse u polufinalu i potom Indiana Pacerse u finalu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije