Košarkaški savez BiH uložio žalbu na presudu o isplati Mahmutoviću

Radiosarajevo.ba
Košarkaški savez BiH uložio žalbu na presudu o isplati Mahmutoviću

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine uložio je žalbu na prvostepenu presudu Općinskog suda u Sarajevu na osnovu koje će bivšem generalnom sekretaru Harunu Mahmutoviću morati isplatiti stotine hiljada KM.

U saopćenju za javnost iz Saveza navode da su poduzeli Zakonom propisane procedure, te u propisanom roku podnijeli žalbu s prijedlogom da se žalba sa cijelim spisom dostavi drugostepenom sudu, da se ukine navedena prvostepena presuda i predmet vrati prvostepenom sudu na ponovni postupak ili preinači prvostepena presuda shodno navodima iz žalbe.

U saopćenju iz saveza navode da je iz obrazloženja presude evidentno da prvostepeni sud prilikom odlučivanja u dijelu protivtužbenog zahtjeva tuženog/protivtužitelja nije razmatrao svaki predloženi dokaz pojedinačno, tako ni u međusobnoj povezanosti sa ostalim provedenim dokazima i utvrđenim činjenicama u toku postupka.

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine podsjeća da je 18. novembra 2016. godine izvršen je inspekcijski nadzor finansijskog i deviznog poslovanja KS BiH na osnovu naredbe Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a koja je upućena Finansijskoj policiji Federacije BiH.

"Finansijska policija je u toku kontrole uočila prekršaje koji se odnose na kršenje odredbi Statuta KS BiH, kršenje odredbi uredbi o uvjetima i načinu plaćanja gotovim novcem, suprotnosti u odredbama Zakona o finansiskom poslovanju i Zakona u unutrašnjem platnom prometu, kršenje odredbi iz Uredbe o uvjetima i načinu poslovanja gotovim novcem, kršenje odredbi Zakona o računovodstvu i reviziji u Federacije BiH, kršenje odredbi Zakona o računovodstvu i reviziji u Federacije BiH, kao i niz drugih prekršajnih radnji koje se odnose na isplate nepostojećih autorskih ugovora zaposleniku – ugovora o djelu isplaćenih bez odobrenja Upravnog odbora Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine za koje nisu u cijelosti isplaćeni porezi i doprinosi u skladu sa Zakonom o računovodstvu kao i Zakonu o porezu na dohodak", saopćeno je.

Kontrola je obuhvatila i korištenje novčanih sredstava u iznosu od 78.000 KM iz blagajne KS BiH, kao i korištenje Visa Business kartice za koju je utvrđeno u postupku kontrole da Košarkaški savez Bosne i Hercegovine ne posjeduje dokumentaciju/osnov nastanka troška. Također je utvrđeno da za izvršena podizanja gotovine na ATM-bankomatima i POS terminalima putem Visa Business kartice Košarkaški Savez Bosne i Hercegovine nema pravdanje i pokrića nastalog troška.

"Kontrolom je ustanovljeno da je iz blagajne Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine bez postojanja vjerodostojne naredbodavne i pravdajuće dokumentacije, izvršeno plaćanje troška po osnovu dizel goriva u iznosu od 37.051,52 KM dok je KS BiH posjedovao motorno vozilo čija vrsta goriva je benzin što je u suprotnosti odredbama člana 21. Stav 6. Zakon o računovodstvu i reviziji u Federacije BiH.

Sve navedeno utvrdila je i Porezna Uprava Federacije BiH zapisnikom od 16. januara 2017.godine", saopćeno je iz Saveza.

U postupku inspekcijskog nadzora, utvrđene su dodatne porezne obaveze od 465.000 KM na teret KS BiH za isplate u iznosu od 208.734,69 KM po osnovu troškova autorskih ugovora i ugovora o djelu na ime zaposlenika Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine. 

Za isplate u iznosu od 19.596,72 KM putem ATM-bankomata i POS-terminala konstatovano je da su izvršene gotovinske isplate koje porezni obveznik nije zaprimio u blagajnu, te istu nije opravdao vjerodostojnom knjigovodstvenom dokumentacijom.

Savez napominje da je bivši predsjednik Košarkaškog Saveza Bosne i Hercegovine Nihad Imamović u svom iskazu istakao da vidljivo da druga stranica Ugovora na kojoj se nalazi sporna odredba Ugovora nije ovjerena od strane tužitelja i tuženog, da on takav Ugovor sa spornom odredbom, nikada nije potpisao sa tužiteljem iako je i naveden kao potpisnik u ime tuženog na Ugovorima o radu zaključenim između parničnih stranaka.

Iz krovne kuće bh. košarke napominju da je nejasno obrazloženje suda kojim odbija protivtužbeni zahtjev tuženog/protivtužitelja obzirom na provedene materijalne dokaze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije