Silva Mirvić iz Marseja: Kako se Francuska bori s koronavirusom i otkazima na poslu

A. Sokolović
Silva Mirvić iz Marseja: Kako se Francuska bori s koronavirusom i otkazima na poslu
Foto: Privatni album / Silva Mirvić iz Marseja

Francuske zdravstvene službe izvjestile su jučer o rekordnih 418 novih smrtnih slučajeva od koronavirusa, čime je ukupan broj umrlih osoba porastao na 3.024.

Francuska je postala peta zemlja koja je premašila cifru od 3.000 umrlih osoba od koronavirusa nakon Italije (11.591), Španije (7.340), Kine (3.304) i Sjedinjenih Američkih Država (3.170).

U Francuskoj već duže vrijeme živi Silva Mirvić, nekadašnja košarkaška reprezentativka Bosne i Hercegovine.

Ona je u razgovoru za Radiosarajevo.ba govorila o posljednjim danima borbe sa COVID-19. Živi u Marseju.

„Krenut ću od 13. marta kada sam zadnji dan bila na poslu, a radim u prosvjeti, u osnovnoj školi. Čitava ta sedmica je bila napeta, jer se osjetila neka čudna atmosfera sa puno informacija. U nedjelju, 15. marta, predsjednik Emmanuel Macron se obratio naciji, gdje se već sutradan zatvaraju sve škole, fakulteti, vrtić, šoping centri. Macron je zamolio cijelu naciju da ostane u kućama, stanovima... Tri dana kasnije opet se obratio naciju u cilju da pooštri mjere, jer svijet kao svijet, ne pridržava se ničega“, govori nam Silva Mirvić.

Priča nam dalje da su u to vrijeme bile otvorene samo prodavnice hrane, apoteke, pekare...

„Znači, samo su radile prodavnice hrane, nijedna druga prodavnica nije radila. Od dva javljanja Macrona naciji, Francuska je sve zaustavila. Mnogi su ostali bez posla i prijavljeni na biro, ali isto tako 330 milijardi eura je odblokirao da se pomogne upravo svima koji su otišli privremeno na biro i da se pomogne kompanijama“, dodala je Mirvić.

Silva Mirvić iz Marseja - undefined

Foto: Privatni album: Silva Mirvić iz Marseja

Broj zaraženih se iz dana u dan povećavao, kao i broj umrlih.

„Francuska ima trenutno više od 44.000 zaraženih i više od 3.000 preminulih. Skoro 21.000 oboljelih je u bolnici, za 1.590 više nego jučer. Jedino je pozitivno iz ovoga da je skoro 17.000 osoba izliječeno od COVID-19“, nastavlja Mirvić.

Kaže da su preduzete pooštrene mjere - izlazak iz kuće je dozvoljen samo ako se mora raditi i ići na posao, uz skraćeno radno vrijeme.

Samo jednom sedmično možemo u prodavnicu ili apoteku. Izlazak u šetnju samo u naselju gdje živiš. Možeš vani najdalje kilometar i to maksimalno sat. Uz svaki izlazak vani moraš imati dozvolu na kojoj piše ime i prezime. Ukoliko nemate dozvolu, a policija vas zaustavi, plaćate kaznu od 135 do 375 eura, pa bujrum, izađi vani“, nastavlja Mirvić.

Napominje da je obavezno nošenje rukavica i maski.

„Hrane ima, redovi ispred prodavnica i apoteka su velike. U apoteku mogu ući samo dvije osobe, a u prodavnicu maksimalno 10. Razmak je obavezan do 2 metra. Ja sve dobro podnosim. Pored čišćenja stana, gledanja Netflixa, čistanja knjiga, radim svaki dan trening u stanu i tako ubijam vrijeme. Da, situacija nije sjajna. Ove sedmice očekuje se taj najgori val i pick, kako ga zovu ovdje, pa ćemo vidjeti šta i kako će se situacija odvijati. Od jučer su nam produžili karantin do 15. aprila, mada mislim da će biti ponovo produžen do 2. maja“, mišljenje je Mirvić.

Silva Mirvić iz Marseja - undefined

Foto: Privatni album: Silva Mirvić iz Marseja

Za kraj, izdvojila je da ima nešto u svemu ovome i pozitivnog.

„Stupila sam u kontakt i javljaju mi se igračice s kojim sam igrala iz raznih klubova, kako Španije, BiH, tako i Francuske. I to mi je drago. Sada imamo svi vremena da se pozabavimo sa svojim životima i stavimo prave vrijednosti na prva mjesta. Sve u životu prođe pa tako će i ovo... Strpljenje, samodisciplina, pomoci će onima kojima je potrebno, a to su starije osobe najviše u ovom slucaju. Ostati vedrog duha s pozitivnom energijom. Pozdravljam sve Bosance i apelujem da ostanu kod kuće i da shvate ovo ozbiljno, kazala je Silva Mirvić za Radiosarajevo.ba, dodajući da je 15 dana bila  nestašica maski, rukavica i gelova za ruke, a da je sinoć stigla prva isporuka od milijardu maski iz Kine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije