Komšije prosule pobjedu: Srbija još ne ide na Svjetsko prvenstvo

1
Radiosarajevo.ba
Komšije prosule pobjedu: Srbija još ne ide na Svjetsko prvenstvo
Foto: EPA - EFE / Grčka vs Srbija

Košarkaši Srbije izgubili su 97:92 (8:15, 22:24, 25:23, 25:18, 17:12) od reprezentacije Grčke u trećoj rundi 11. kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Izabranici selektora Pešića su večeras u Atini, u pretposljednjem kolu kvalifikacione Grupe I, poslije velike borbe poraženi od domaće Grčke sa 97:92, i to poslije produžetka. U regularnom toku meča rezultat je bio 80:80. Kolo prije kraja, tim Srbije je na trećem mjestu na tabeli sa skorom 5-4 i u ponedjeljak će sa Britancima u Beogradu voditi odlučujuću bitku za plasman na Svjetsko prvenstvo, piše Direktno.rs.

Iz ove grupe će na Svjetskom prvenstvu sigurno igrati prvoplasirana Latvija i drugoplasirana Grčka koja sada ima šest pobjeda i tri poraza. Od samog starta meča reprezentacija Srbije je imala kontrolu dešavanja na terenu. Prije svega je dobro zaigrala u odbrani, domaći su teško dolazili do poena, pa je poslije prvih deset minuta igre rezultat bio 15:8 za Srbiju.

Meteorolozi objavili upozorenje: Večeras opasnost od mraza; jedan dio BiH imat će sreće

Meteorolozi objavili upozorenje: Večeras opasnost od mraza; jedan dio BiH imat će sreće

Najviše su do izražaja dolazili centri, prvo Milutinov, pa Dušan Ristić koji je u drugoj četvrtini uspio da prekine seriju Grčke od 7:0, kada je domaći tim prišao na 21:20. Ubrzo su "orlovi" vratili osam poena prednosti, Grčka je kasnije imala još jednu mini-seriju, a na kraju prvog poluvremena Simanić je donio najveću prednost Srbiji od početka meča - 39:30.

Početak treće dionice obilježio je Marko Jagodić-Kuridža sa nekoliko svojih poena, a tim Srbije je stigao do dvocifrene rezultatske prednosti. Također je i Milutinov nastavio svoju dominaciju pod košem i Srbija je do kraja trećeg kvartala održavala distancu od desetak poena prednosti. Ali, na ulasku u poslednjih deset minuta Srbija je ostala bez povređenog Stefana Jovića, prvi put je u igru ušao Aleksa Uskoković i od tada se razvoj događaja na terenu neočekivano promjenio.

Grci su u tim trenucima prišli na 62:57, na šta je uzvratio Jeremić svojom trećom trojkom u ovom meču. Ali, bez Jovića u igri, "orlovi" su sve teže irganizovali napade, a Grci su preko raspoloženog Rogkavopoulosa prišli na samo dva poena zaostatka - 65:63. Dušan Ristić je uspio da nakratko prekine ovaj nalet domaćih, ali na tačno pet minuta do kraja Hugas je sa linije penala smanjio na 68:67. Posle još jednog neiskorišćenog napada Srbije, Hugas je ponovo fauliran i sa još dva penala je donio vodstvo Grčkoj. Ni tu se domaći nisu zaustavili, Moraitis pogađa za 71:68 i selektor Pešić je morao da zatraži time-out.

Nevjerojatna atmosfera u Tuzli nakon pobjede nad Crnom Gorom: ' Ko ne skače, mrzi Bosnu...'

Nevjerojatna atmosfera u Tuzli nakon pobjede nad Crnom Gorom: ' Ko ne skače, mrzi Bosnu...'

Ognjen Jaramaz je konačno uspio da pogodi trojku, Srbija je izjednačila, ali je meč ušao u dramatičnu završnicu. Na dva i po minuta do kraja Jaramaz sjajno asistira Milutinovu koji vraća minimalnu prednost Srbiji - 75:73. Posle time-outa domaćih, Rogavopulos poentira za novo izjednačenje, ali onda Davidovac uzvraća svojom prvom trojkom. Na drugoj strani se raspucao i Moraitis, Grčka je izjednačila na 78:78. Srbija ne koristi naredni napad, ali i Grci griješe, poslije čega Milutinov vraća prednost Srbiji, ali na 20 sekundi do kraja Moraitis donosi izjednačenje Grčkoj.

Imala je Srbija poslednji napad, ali Jaramaz ga nije iskoristio, promašio je šut za tri poena, pa je ostalo 80:80 na kraju regularnog toka meča i odluka je morala da padne u produžetku. Nesigurnost u napadu na obje strane obilježila je prva dva minuta produžetka, a onda Nikos Rogavopulos pogađa trojku i donosi prednost Grčkoj. Davidovac je izjednačio na linije penala na dva minuta do kraja, ali Rogavopulos se raspucao, pogodio je još jednu trojku. Milutinov je vratio nadu Srbiji, ali opet Rogavopulos , opet trojka i Grčka je na minut pre kraja povela sa 89:85. Jaramaz je smanjio na 89:87, ali opet Srbija nije uspjela da se odbrani i postalo je jasno da će Grčka dobiti ovaj meč. Doduše, Davidovac je trojkom na sedam sekundi do kraja smanjio na 93:92, ali onda sudije stupaju na scenu i dosuđuju nesportski faul u korist Grčke, što je na kraju i presudilo.

Nikola Milutinov je sa 24 poena i 9 skokova bio najefikasniji u reprezentaciji Srbije, Dejan Davidovac je upisao 11, Dušan Ristić 10 poena, a kod domaćih su se posebno istakli Moraitis sa 23 i Rogavopulos sa 28 poena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije