Filmska priča iz NBA lige: Prošlo ljeto ga niko nije želio, sada je najplaćeniji igrač u ekipi

0
Radiosarajevo.ba
Filmska priča iz NBA lige: Prošlo ljeto ga niko nije želio, sada je najplaćeniji igrač u ekipi
Foto: EPA - EFE / Bruce Brown i Kentavious Caldwell-Pope

Za razliku od nogometnog prijelaznog roka koji zabavlja navijače cijelog ljeta, u NBA ligi je sve odrađeno u par sedmica.

S prvim danom jula tamošnji klubovi su dobili pravo da ponude ugovore slobodnim igračima, prije toga je odrađeno nekoliko razmjena igrača kao i draft pa ekipa već sada praktično imaju posložene rostere za sljedeću sezonu.

Doduše, čekaju se još odluke o tome gdje će u budućnosti igrati Damian Lillard i James Harden, mogući su i drugi poslovi, ali definitivno se može pričati o pobjednicima i gubitnicima prijelaznog roka.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Ovih drugih je ove godine dosta manje jer je jako malo onih klubova koji su igračima dali loše ugovore. Tu svakako treba izdvojiti Portland koji je Jerami Grantu dao novi ugovor na pet godina u visini od čak 160 miliona dolara (278,8 miliona KM) što je iznos koji bi bio prevelik čak i da se pokušava graditi šampionska ekipa oko Lillarda, a posebno kada se zna da je najveća zvijezda Blazersa na odlasku.

Niti jedan drugi klub se ne može ‘pohvaliti‘ tako lošim ugovorom, ali gubitnika ipak ima. Jedan od njih su aktualni prvaci, Denver Nuggetsi.

Nije Nikola Jokić izgubio niti jednog od najvažnijih saigrača, u klubu su ostali svi članovi petorke - osim Srbina i Jamal Murray, Aaron Gordon, Michael Porter i Kentavious Caldwell-Pope, ali nije u Coloradu došlo niti jedno pojačanje.

Neko će reći da prvacima pojačanja nisu ni potrebna što nije daleko od istine, posebno jer je dosta klubova u svojevrsnoj tranziciji, ali Denver je ostao bez dva igrača.

Otišao je veteran Jeff Green koji je na neki način bio vođa u svlačionici, igrač koji je okupio ekipa u svojoj kući na večeri nakon poraza od Miamija u drugoj utakmici finala i tako ih mobilizirao za nastavak serije, ali i košarkaš koji je imao dobre epizode kao centar u trenucima kada je Denver igrao s nižim postavama. OK, njega se ipak može nadoknaditi, ali bit će veliko pitanje kako će Nuggetsi nadoknaditi Brucea Browna.

Brown je bio ključni igrač s klupe Denvera, igrač koji je pokrivao više pozicija, praktično može igrati bilo što osim centra. Protiv Heata je odigrao iznimno važne minute, posebno u četvrtoj utakmici serije kada je u 30 minuta ubacio 21 poen uz šut 8/11 te imao četiri skoka i dvije asistencije. Finalnu seriju je završio s prosjekom od 11,4 poena, 4,4 skoka te po jednom asistencijom i ukradenom loptom. Sve to u prosječno 27 minuta, koliko je bio na parketu, a za vrijeme kojih je često u obrani bio zadužen za najopasnijeg protivničkog igrača, Jimmyja Butlera.

"Samo sam želio biti agresivan. Znali smo da će udvajati Murrayja i pokušati mu oduzeti loptu iz ruku pa smo mi ostali morali igrati najbolje što znamo, a srećom po mene sve mi se otvorilo u zadnjoj četvrtini", rekao je nakon te utakmice Brown koji je u posljednjih 12 minuta utakmice postigao 11 poena, a nije se libio ni potegnuti tricu preko ruke čuvara Duncana Robinsona minutu i pol prije kraja. Taj je šut izazvao i zanimljivu reakciju Jokića koji se prvo čudio zašto se Brown uopće odlučio za taj šut, a onda je koš burno proslavio.

"Mislio sam ga udariti kad sam vidio da se diže na šut, ali sam bio sretan kada ga je pogodio", izjavio je Jokić koji je tokom cijele sezone isticao Browna kao veliko pojačanje za ekipu.

Mladić koji je na draftu 2018. izabran tek kao 42. pick i koji se morao žestoko dokazivati u Detroitu i Brooklynu bio je omiljen u cijeloj svlačionici Denvera.

"On je tokom cijelog doigravanja bio nevjerovatan i jako nam je pomogao pri osvajanju naslova. Njegova energija je sjajna, baš kao i želja za pobjedom. On će sigurno biti jako dobro plaćen ovog ljeta i drago mi je zbog toga", istaknuo je Porter nakon okončanja NBA finala.

Njegovo proročanstvo se ostvarilo. Brown je početkom jula dobio ogroman ugovor od Indiane na dvije godine vrijedan čak 45 miliona dolara (78,4 miliona KM). Pacersi imaju opciju da ugovor raskinu sljedećeg ljeta, ali i da se to dogodi Brown će u jednoj sezoni biti plaćen više nego je zaradio u dosadašnjoj karijeri. Naime, u prve četiri sezone ukupno je zaradio nešto više od 15 miliona dolara (26,1 miliona KM) uključujući i 6,5 miliona (11,3 miliona KM) koliko je lani dobio od Denvera.

Upravo je taj iznos bio razlog zbog kojeg su Nuggetsi ostali bez Browna. Naime, prema NBA pravilima oni su mogli Brownu ponuditi ugovor po kojem bi u sljedećoj sezoni zarađivao maksimalno 7,2 miliona dolara (12,5 miliona KM). To su bili spremni ponuditi, a iako je 26-odišnji košarkaš istaknuo kako nije u novcima sve te da bi volio ostati dio Nuggetsa, razlika u novcu kojeg je Indiana ponudila je bila prevelika. Prsten je već zaslužio, sada se treba naplatiti.

Pacersi su bili samo jedan od klubova koji su ga željeli dovesti. Vjerojatno nema ekipe u ligi koja u svojim redovima ne bi željela imati igrača koji igra odličnu obranu, pogađa trice s 35,8 posto preciznosti, odličan je na skoku i omiljen je među suigračima.

Jedan od klubova koji se povezivao s Brownom je bio i New York, ali on je rekao da je za potpis za Indianu presudila činjenica da ga je u klub zvao Tyrese Haliburton, najveća zvijezda ekipe. Pacersi grade ekipu oko njega, a imaju i Mylesa Turnera, Bennedicta Mathurina, Buddyja Hielda i Jalena Smitha. Zanimljiva se ekipa slaže u Indiani, a Brown je veliku potražnju za njim shvatio i kao osobnu satisfakciju. Naime, iako se ovog ljeta puno priča o njemu, prošlog to nije bio slučaj.

"Prošle godine sam također bio slobodan igrač, a iako se pisalo kako bih trebao dobiti puno ponuda, to se nije dogodilo. Niko me zapravo nije želio jer nisu znali jesam li bek ili krilo. To sam na neki način shvatio osobno", istaknuo je Brown.

Za razliku od drugih klubova, Denver je bio pametan i shvatio što Brown može donijeti ekipi, a nakon njegove sjajne sezone postao je prava zvijezda ovog prijelaznog roka. Neko će reći da je on preplaćen jer će s 22 miliona (38,3 miliona KM) biti najbolje plaćen igrač Indiane sljedeće sezone i to je vjerovatno istina, ali u NBA ligi stvari tako funkcioniraju.

Svaki klub mora potrošiti najmanje 90 posto salary capa koji ove godine iznosi 136 miliona dolara (237 miliona KM). Kako su Haliburton, Mathurin i Smith još na rookie ugovorima, Indiana će na ime plaća za sljedeću sezonu potrošiti nešto manje od 130 miliona (226,5 miliona KM) pa su imali prostor za Browna.

A koliko je riječ o igraču koji je potreban svakoj ekipi govori i činjenica kako će on igrati na Svjetskom prvenstvu za reprezentaciju SAD-a. Direktor reprezentacije Grant Hill i selektor Steve Kerr su procijenili kako je on jedan od igrača koji im treba da povežu mladi roster s kojim žele osvojiti zlato. Ta medalja bi bila konačna nagrada za ovog sjajnog igrača, pišu Sportske Novosti

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije