Počinje novo takmičenje NBA ekipa, obavljen žrijeb grupne faze

0
Radiosarajevo.ba
Počinje novo takmičenje NBA ekipa, obavljen žrijeb grupne faze
Foto: EPA / Ilustracija

Prvi put u NBA historiji u jednoj će se sezoni igrati za dva timska trofeja. Osim za tradicionalni šampionski prsten i trofej Larryja O'Briena, svih 30 ekipa igrat će i poseban turnir unutar sezone koji su Amerikanci prozvali In-Season Tournament.

Sinoć je NBA detaljno predstavio novo takmičenje i njegov trofej. Izvučeno je i šest grupa u koje će klubovi biti podijeljeni na temelju jakosnih grupa određenih prema prošlosezonskom plasmanu.

Razlika u odnosu na standardne kupove je u tome što će se utakmice grupne faze igrati u sklopu osnovnog dijela NBA sezone.

Robert Dacešin proveo 24 sata zaključan u pećini u Bosni i Hercegovini

Robert Dacešin proveo 24 sata zaključan u pećini u Bosni i Hercegovini

Grupe:

  • Grupa A (Istok): Philadelphia, Cleveland, Atlanta, Indiana, Detroit
  • Grupa B (Istok): Milwaukee, New York, Miami, Washington, Charlotte
  • Grupa C (Istok): Boston, Brooklyn, Toronto, Chicago, Orlando
  • Grupa D (Zapad): Memphis, Phoenix, LA Lakers, Utah, Portland
  • Grupa E (Zapad): Denver, LA Clippers, New Orleans, Dallas, Houston
  • Grupa F (Zapad): Sacramento, Golden State, Minnesota, Oklahoma City, San Antonio
Najnoviji reprezentativac BiH dobio novi ugovor u NBA ligi: Luka Garza ostaje u Minnesoti

Najnoviji reprezentativac BiH dobio novi ugovor u NBA ligi: Luka Garza ostaje u Minnesoti

Takmičenje u grupnoj fazi počinje 3. novembra, a pobjede, porazi i statistika računat će se i za osnovni dio sezone. Svaka će ekipa odigrati po četiri utakmice – po dvije doma i u gostima – u terminima utorkom i petkom. Sve utakmice grupne faze bit će odigrane do 28. novembra.

U eliminacijski dio kupa plasirat će se osam ekipa – šest pobjednika grupa i dva najbolja drugoplasirana kluba, a u izvjesnom slučaju istog omjera kao tie-breaker će prvi put u historiji NBA lige biti važna koš-razlika. Četvrtfinala će se igrati na jednu utakmicu 4. i 5. decembra, a pobjednici će izboriti Final Four.

Završni turnir održat će se u Las Vegasu. Polufinalne utakmice igrat će se 7. decembra, a finale je dva dana kasnije. Ekipe koje se ne plasiraju u četvrtfinale odigrat će 6. i 8. decembra još dvije utakmice kako bi se uskladio ukupan broj na standardne 82, a poraženi četvrtfinalisti jednu 8. decembra.

Euroliga potvrdila sudionike lige za sljedeću sezonu

Euroliga potvrdila sudionike lige za sljedeću sezonu

Tako će 28 ekipe odigrati propisane 82 utakmice u sezoni, a najbolje dvije iz kupa 83, ali finale se neće računati za ukupni omjer niti će statistika igrača ući u sezonske prosjeke.

Za sve učesnike eliminacijske faze kupa predviđene su novčane nagrade, kako za klubove tako i za igrače. Svi igrači iz ekipa koja osvoji kup dobit će po 500.000 dolara (891.907 KM). Na kraju takmičenja bit će proglašeni MVP i najbolja petorka, prenosi scsport.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije