FIBA ponovo o bh. košarkašicama: Još ćemo gledati kako raste nevjerovatna bajka

1
Radiosarajevo.ba
FIBA ponovo o bh. košarkašicama: Još ćemo gledati kako raste nevjerovatna bajka
Foto: FIBA / Zmajice

Bosna i Hercegovina tjera ljude da sjednu i prate njihov povratak na FIBA-in ženski Eurobasket nakon više od dvije decenije odsustva, dok generacija obožavatelja prvi put gleda svoju naciju na velikoj sceni.

Velika većina trenutnog sastava bila je u vrtiću, a jedna igračica nije ni rođena posljednji put kada se Bosna i Hercegovina pojavila na FIBA-inom EuroBasketu za žene - dvije godine nakon njihovog debija, 1997. Tada je  članica FIBA-ine Kuće slavnih Razija Mujanović pokazivala svoj kvalitet na parketu.

22 godine kasnije, igračice BiH nisu mogle spektakularnije da se vrate.

"Nisu samo odnijele pobjedu protiv jednog od favorita na Turniru, reprezentacije Belgije, već su to uradile u velikom stilu. Ovaj rezultat nije samo ostao zapažen u evropskoj košarci, već i širom sjveta. BiH je uspjela pobijediti državu koja je zauzela šesto mjesto na FIBA-inoj svjetskoj ljetstvici žena", napisali su iz FIBA-e.

Glavnom treneru Goranu Loji ipak je najveće zadovoljstvo što su uspjesi njegove ekipe prepoznati i u BiH.

"Već smo u glavnim medijim od 2019. godine, kada smo napravili čudo u kvalifikacijama pobjedom protiv Rusije. Od tada je ženska košarka, a posebno reprezentacija vrlo dobro pokrivena u našoj zemlji. Naravno, ova naša serija sada možda može dati još više motivacije bilo kojim drugim medijima koji nas žele promovirati", kazao je Lojo u razgovoru za FIBA-u.

On je istaknuo da su pokazali svima da mogu igrati i protiv boljih timova. 

"Belgija je bila favorit grupe i mi smo je savladali. Onda smo pokazali da i kada smo umorni možemo savladati Tursku", rekao je on.

Istina je da BiH ima u planu stvaranje nove historije. Na primjer nikada ranije nisu pobiedili u tri utakmice na jednom događaju.

"Ako im uspije taj podvig u njihovoj posljednjoj utakmici u grupi u balkanskom derbiju sa Slovenijom, uzeli bi izravnu kartu za četvrtfinale i istinski bi pokušali napraviti FIBA-ine kvalifikacione turnire za Svjetski kup u košarci.

Još ćemo vidjeti kako uzbuđeje raste i kako se razvija nevjerovatna i nezaboravna bajka", napisali su iz FIBA-e.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije